6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

12.09.2020 / 23:20 BiH - Ispred Narodnog pozorišta

Izvedbom Mozartovog Rekvijema Grad Sarajevo odao počast žrtvama koronavirusa

Izvedbom Mozartovog Rekvijema večeras na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg, Grad Sarajevo je odao počast žrtvama koronavirusa kod nas i u svijetu.

Ovo čuveno djelo muzičkog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta izveli su solisti Aida Čorbadžić, Amila Ravkić, Amir Saračević i Ivan Šarić uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića.

Ovo je bio prvi koncert održan na Pozorišnom trgu od 1919. godine kada je osnovano sarajevsko Narodno pozorište. Slika koncerta sa sarajevskog trga obišla je cijeli svijet preko online platforme, a sutra u večernjim satima bit će prikazan na BHT1.

Univerzalnim jezikom umjetnosti, ovaj put muzike, u veličanstvenoj atmosferi sa Pozorišnog trga, prenijete su jake emocije saosjećanja, ali i ohrabrenja.

U ime pokrovitelja Grada Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je istakao da u vremenima kada su se ispisivale najtužnije i najtragičnije stranice historije Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada Sarajeva, kultura i umjetnost su odigrale važnu ulogu. Bez njih jednostavno ne možemo.

„Grad Sarajevo sa kulturnim misionarima, ponovo zajedno, u jeku pandemije izazvane koronavirusom, ovaj put globalnih razmjera, želi uputiti poruku da se trebamo držati zajedno i hrabro.

Borbu protiv koronavirusa moramo dobiti i zbog svih koji nastavljaju raditi u ovim teškim okolnostima, te svojim radom doprinose oporavku i daljem razvoju našeg grada. Zato pozivam svoje sugrađanke i sugrađane na strpljivost, odgovorno ponašanje i prema sebi i prema drugima.

Grad Sarajevo će nastaviti, kao što je činio od samog početka pandemije, da vodi aktivnosti kao dio koordiniranog djelovanja institucija u borbi protiv ove najveće pošasti našega doba.

Nadajmo se da će i tome doći kraj te da će naš grad uskoro opet živjeti svojim punim životom, prepoznatljivog gradskog i turističkog centra kakav ustvari i jeste“, istakao je Skaka.

Završnicu virtualnog izdanja Festivala u izvedbi „Rekvijema“ potpisao je naš poznati redatelj Dino Mustafić.
„Koncert je ujedno i naš umjetnički osjećaj svjetske solidarnosti u ovoj krizi", istakao je Mustafić.

Ovim izuzetnim događajem završene su ovogodišnje Sarajevske večeri muzike, poplarni SVEM, u sklopu koje su održani koncerti u digitalnom izdanju. Raznovrstan repertoar, vrhunski umjetnici i djela obilježila su 26. izdanje Sarajevskih večeri muzike, izuzetno vrijedne manifestacije koju je Grad Sarajevo proglasio od značaja za bh. prijestolnicu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo