-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

11.09.2020 / 21:52 Fudbal - Premijer liga BiH

Sarajevo u sjajnoj utakmici savladalo Borac i preuzelo lidersku poziciju

Sarajevo u sjajnoj utakmici savladalo Borac i preuzelo lidersku poziciju
Foto: FK Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva su u 7. kolu Premijer lige BiH u derbiju na svom Koševu sa 4:2 u izvrsnoj fudbalskoj predstavi savladali banjalučki Borac.

Tako je bordo tim nastavio sjajnu tradiciju u domaćim mečevima protiv Borca, pošto Banjalučani već devet godina ne znaju za trijumf na Koševu u prvenstvenim utakmicama.

Također, Sarajevo je, barem privremeno, preuzelo vrh tabele, pošto sada ima 14 bodova, dva više od drugoplasiranog Željezničara koji ima utakmicu manje.

Od početka se nazirao sjajan meč na Koševu, pošto je Borac već u drugoj minuti imao kolosalnu priliku preko Gorana Zakarića, koji iz sjajne pozicije glavom šutira preko gola.

Odmah je uzvratilo Sarajevo preko večeras sjajnog Amara Rahmanovića, koji sa velike udaljenosti šutira tik pored stative Bojana Pavlovića.

Uslijedilo je zatišje pred buru, a Sarajevo u 17. minuti dolazi do vodstva i to na bizaran način.

Nakon napada po lijevoj strani i prizemnog pasa u srce kaznenog prostora, uklizao je Danilović u želji da presjeće to dodavanje, ali je tako uspio samo poslati loptu u svoju mrežu, postići autogol i dovesti Sarajevo u vodstvo od 1:0.

Banjalučani su do poravnanja mogli stići u 33. minuti kada je nakon lijepe akcije Stojan Vranješ uzdrmao prečku, ali spasa za Kovačevića nije bilo četiri minute poslije. Tada je sjajno po strani prošao Zakarić, uposlio Lukića čiji šut brani golman bordo tima, ali lopta dolazi do Ziljkića, koji je šalje u mrežu.

Šampion je imao spreman odgovor, pošto već minut poslije vraća prednost i vodi sa 2:1. Rahmanović je stigao do lopte nakon greške odbrane gostiju, napravio nekoliko lijepih driblinga, te udarcem sa 16-17 metara matirao Pavlovića za 2:1.

U finišu poluvremena viđeno je još nekoliko uzbuđenja, posebno pred golom gostiju, ali na kraju prvih 45 minuta ostalo je 2:1.

Drugo poluvrijeme je Borac otvorio na užasan način, a danak neiskustvu platio je mladi stoper Milojević, koji u prvom minutu nastavka pravi nesmotren prekršaj i dobija drugi žuti karton, a samim tim i crveni i isključenje.

Sarajevo je praktički moglo riješiti pitanje pobjednika već u 58. minuti, pošto je kolosalnu priliku imao Ivan Jukić nakon fantastičnog proigravanja petom od strane Rahmanovića. Jukić je bio sam pred Pavlovićem, ali je golman Borca odbranio njegov očajan udarac.

U 66. minuti ogromnu šansu propušta Rahmanović. Sa svega pet metara je šutirao veznjak Sarajeva, a fantastično je to odbranio Pavlović. Potom je loptu u mrežu poslao Ahmetović, ali on je bio u ofsajdu.

Potom je izglednu šansu imao i Ahmetović, ali ponovo je kao pobjednik izašao Pavlović, a onda je uslijedila kazna za bordo tim. U 72. minuti je Ziljkić ubacio iz slobodnjaka sa strane, a Danilović udarcem glavom šalje loptu u mrežu.

Ipak, ponovo je Sarajevo, kao i u prvom poluvremenu, imalo spreman odgovor, pošto već u narednoj minuti vraća prednost i vodi sa 3:2.

Nakon izvedenog kornera na ivici kaznenog prostora iskosa s lijeve strane namjestio se Benjamin Tatar, te pogodio same rašlje gola gostiju. Eurogol napadača Sarajeva za 3:2.

U 90. minuti susreta Tatar dolazi i do svog drugog pogotka na utakmici i stavlja tačku na istu. Postavio je konačnih 4:2.

Sarajevo – Borac 4:2 (Danilović 16’ag, Rahmanović 38′, Tatar 73′, 90’/ Ziljkić 37′, Danilović 72′)

Stadion Asim Ferhatović Hase. Sudija: Elvis Mujić (Banovići). Žuti kartoni: Brtan, Danilović (Borac). Crveni karton: Milojević (Borac).

Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Salčin (Pirdo), Miličević, Dupovac, Pejović, Sušić (Đokanović), Rahmanović (Handžić), Jukić (Fanimo), Tatar, Ahmetović.

Borac: Pavlović, Jovanović, Danilović, Brtan (Georgiev), Subić (Ćosić), Milojević, Borovčanin, Vranješ, Ziljkić, Zakarić (Vojnović) i Lukić (Cruz).


(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo