15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

11.09.2020 / 17:58 Ekonomija - Tržište

Košarac: Do kraja godine biće izvezeno 800 tona mesa

Košarac: Do kraja godine biće izvezeno 800 tona mesa
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas tokom posjete Mesnoj industriji “ZP komerc” u Vršanima kod Bijeljine da će do kraja godine biti isporučeno oko 800 tona crvenog mesa iz ove kompanije u Tursku.

Košarac je istakao da se napor isplatio, trud koji su uložili Vlada Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara jer je omogućeno privrednicima iz Srpske i Federacije BiH (FBiH) da izvoze u Tursku.

On je dodao da će u ponedjeljak, 14. septembra, razgovarati sa organima Turske kako bi u ovoj godini bila realizovana ukupna kvota od 3.000 tona.

“Već je izvjesno da će dvije kompanije, jedna iz Srpske i jedne iz FBiH imati odobren posao od po 800 tona, tako da to ukupne kvote ostane oko 500 tona, što bi smanjilo tržišne viškove i mogli bismo imati relaksiranu atmosferu“, naveo je Košarac, koji je zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem posjetio “ZP komerc”.

On je naveo da je kompanija “Tareks” spremna da se ukuljuči u ovaj posao, te da će putem svojih predstavnika u Turskoj zagovarati sastanak na kome bi trebalo dogovarati kvotu za ovu godinu, odnosno ispunjenost kvote, ali i dogovariti kvotu za iduću godinu.

“Naše procjene govore da bismo bili zadovoljni sa 5.000 tona, te očekujem da ćemo snagom argumenata i dobrih odnosa koje imamo sa Turskom to pitanje riješiti za iduću godinu“, rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da će Minstarstvo tražiti i nova tržišta, te će u ponedjeljak imati sastanak sa ambasadorom Malezije u BiH, s obzirom na činjenicu da je Veterinarski sertifikat verifikovan od te zemlje, a zbog epidemiološke situacije nije došlo do realizacije posla.

Košarac je naveo da su nadležne institucije Republike Srspe, FBiH, ali i zajedničkog nivoa sačinile upitnik za izvoz crvenog mesa za EU, te je za ponedjeljak planiran i sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom gdje će pokušati da dobije saglasnost kako bi nadležni organi došli u provjeru kapaciteta, da bi u kanačnici mogli dogovoriti izvoz mesa u zemlje EU.

“Svi smo privrženi, proizvođači, prerađivači, zajedničke institucije da otvorimo nova tržišta i mogućimo našim ljudima koji se bave ovim aktivnostima stabilno tržište i neometan razvoj”, naveo je Košarac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo