11°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.09.2020 / 19:28 Svijet - Usvojena rezolucija

Litvanija priznala Tihanovsku za predsjednicu Bjelorusije

Litvanija priznala Tihanovsku za predsjednicu Bjelorusije
Foto: Vijesti.ba

Bivši kandidat za predsjednika Bjelorusije Svetlana Tihanovska i opozicioni Koordinacioni savjet su jedini legitimni predstavnici Bjelorusije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio litvanski Sejm (parlament).

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži zahtjev jedinih legitimnih predstavnika bjeloruskog naroda",  liderku Svjetlanu Tihanovsku koju su izabrali građani i Koordinacionog saveta koji je formiran na njenu inicijativu - da se u zemlji održe novi, transparentni predsjednički i parlamentarni izbori", navodi se u dokumentu.

U rezoluciji se poziva međunarodna zajednica da ocijeni sporazume Rusije i Bjelorusije i uvede sankcije, ako Moskva i Minska pokušaju da uz pomoć njih "ograniče suverenitet" Bjelorusije, uprkos volji naroda.

Juče je Tihanovska izjavila da će bi u budućnosti mogla zatražiti pomoć međunarodnih posrednika radi rešavanja situacije u republici.

Podsetimo, na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji koji su održani 9. avgusta pobjedu je odnio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko. Međutim, opozicija, na čelu sa Tihanovskom, nije priznala izbore i pozvala je narod na proteste.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo