-1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

04.09.2020 / 20:00 Politika - Sumnjiv vitalni interes

Dodik protiv transparentnih izbora, IFES radi i u Srbiji

Dodik protiv transparentnih izbora, IFES radi i u Srbiji
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Narodna skupština RS će u ponedjeljak raspravaljati o pitanju kontrole izbornog procesa u BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Naime, on je zaključenje Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije (CiK) BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz Washingtina označio štetnim za vitalne interese RS. Milorad Dodik smatra da 'postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces' pozivajući se na cyber sigurnost.

Druga dva člana Predsjedništva su na podržala odluku o potpisivanju Memoranduma sa IFES-om.

Radio Slobodna Evropa navodi da Bosna i Hercgovina sa Međunarodnom fondacijom za praćenje izbora (IFES) sarađuje još od 2001. godine i uspostave prve državne Izborne komisije.

IFES već godinama radi i na izborima u Srbiji te usko sarađuje sa srbijanskom Agencijom za borbu protiv koruocije. Pažmka IFES-a u Srbini je usmjerena na povrćanje integriteta i transparentnosti izbornog procesa.

Američki ambasador u BIH Eric Nelson u intervjuu za Nezavisne novine pojašnjava da je CIK BiH zatražio njihivu pomoć, a Međunarodna fondacija za izborne sisteme ima iskustvo širom svijeta da ponudi ekspertske savjete.

- Oni mogu pružiti savjete u vezi s, recimo, izbornim spiskovima. Ti savjeti onda mogu pomoći CIK BiH kako da te savjete primijeni. Sve aktivnosti će preduzimati domaće institucije u BiH. Oni su isti ovaj posao uradili ove godine u Srbiji i u Crnoj Gori, a ranije su bili aktivni na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, kaže Nelson.

Komentirajući mavodnu zabrinutost Milorada Dodika, da bi ta agencija mogla ugroziti integritet izbora, Nelson kaže da se prvo treba upoznsti s činjenicama.

- Nadam se da će debata u BiH o ovoj temi biti vođena na osnovu činjenica, jasan je Nelson.

SDS će učestvovati na sjednici Narodne skupštine RS, ali neće na bilo koji način podržati zaključke koji idu u smislu potezanja vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju Memorandum koji je potpisao CIK sa međunarodnom organizacijom za izborne procese jer smatraju da za takvo nešto nema razloga.

- Mi smatramo da oni koji su vršili zloupotrebe ili kršili izborna pravila sada žele da izbjegnu bilo kakav nadzor po ovom pitanju, prvenstveno mislim na SNSD i njegove satelite. Onaj ko se buni taj vara. Onaj ko ne želi nadzor, ne želi ni poštene izbore, poruka je Mirka Šarovića.

Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES) osnovana je u Vašingtonu 1987. godine i dosada je u 145 zemalja radila isključivo na gradnji kapaciteta izborne administracije prije svega državnih izbornih komisija, te na edukciji i informisanju birača sa posebnim akcentom na osjetljive kategorije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo