03.09.2020 / 10:13 Politika - Analiza Avaza

Kome odgovara rasipanje glasova probosanskih snaga!

Kome odgovara rasipanje glasova probosanskih snaga!
Foto: Vijesti.ba

Iako je do lokalnih izbora u Mostaru, koji će 20. decembra biti održani nakon 12 godina, ostalo skoro četiri mjeseca, ipak uzbuđenja na političkoj sceni ne nedostaje.

U "Koaliciji za Mostar", koju čini pet stranaka SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, nadali su se da će im se do 1. septembra, do roka za podnošenje prijave za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, pridružiti i neke druge političke stranke, poput Platforme za progres.

Međutim, lider Platforme Mirsad Hadžikadić odbio je biti dio ovog probosanskog bloka i, uprkos činjenici da su dva ugledna Mostarca, članovi ove stranke, kako saznajemo, povukli svoje kandidature, on je ostao odlučan u namjeri da zasebno izađe na izbore u Mostaru.

Uz to, izborne šanse probosanskih snaga umanjuje i Koalicija koju čine SDP i Naša stranka.

Jer, usvojeni izborni model za Grad Mostar dao je veliku šansu probosanskim strankama da zajedničkim nastupom osvoje većinu u Gradskom vijeću, to jest, 18 ruku. Tu šansu su uveliko ugrozili kalkulantski pristup predsjednika SDP-a i Naše stranke Nermina Nikšića i Predraga Kojovića, u prvom redu, a potom i manjih stranaka koje planiraju samostalan nastup u Mostaru.

Naime, prema rezultatima izbora iz 2018. godine, gdje su sve probosanske stranke imale skupa 23.560 glasova, a stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH oko 21.300, objektivno je bilo očekivati da probosanske stranke ostvare pobjedu na gradskoj listi sa 7:6. To bi ujedno bio i 18. mandat za probosanske stranke u Gradskom vijeću.

Međutim, kada se oduzmu glasovi SDP-a i Naše stranke, rezultat je potpuno drugačiji i vrlo je izvjesno da 18. mandat može vrlo lako pripasti strankama s hrvatskim predznakom, a ne probosanskim partijama. Osim toga, ugroženi su i određeni mandati u izbornim jedinicama Zapada i Jugozapada.

No, špekulira se i da bi Koalicija SDP-a i Naše stranke mogla imati problem, jer bi im dio glasova mogli „pokupiti“ nezavisni kandidati, poput Huseina Oručevića, Marina Bage, Maje Popovac...

S druge strane, špekuliralo se uveliko da će stranke s hrvatskim predznakom nastupiti zajedno pod plaštom HNS-a. Međutim, izgleda da je na sceni situacija „kako ne valja sva jaja stavljati u istu korpu“, pa su samostalni izlazak obznanili HDZ 1990 i HRS, dok su u Koaliciji „Mostar-moj dom" dva HSP-a te HRAST.


(Avaz)

Izdvajamo