6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

30.08.2020 / 20:00 BiH - Osvrt

Zajednička molitva muftije i episkopa: Primjer da ima nade

Zajednička molitva muftije i episkopa: Primjer da ima nade
Foto: Vijesti.ba

Religijske zajednice u BiH, ali u svim drugim zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, koliko god se njihovi lideri trudili opovrgnuti ovu tezu, zadnjih 30 godina predstavljaju frakciju i produženu ruku nacionalnih političkih stranaka.

Bogomolje i vjerski službenici, pogotovo u predizborno vrijeme, vjerske teme obično mijenjaju političkim i vjernicima indirektno, a vrlo često i direktno, sugeriraju za koju političku partiju će glasati.

Pored toga vjerske zajednice su, neke u većoj a neke u manjoj mjeri, zbog svoje ratnohuškačke uloge, nakon rata postale jedna od glavnih prepreka pomirenja i izgradnje budućnosti između građana i naroda u BiH.

Događaj od prije nekoliko dana iz Istočne Hercegovine pokazuje da ipak nije sve izgubljeno, te da vjerske zajednice, ili barem njihovi istaknuti pojedinci, mogu odigrati jako bitnu ulogu na približavanju naroda koji stoljećima žive zajedno jednih drugima.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zajedno su posjetili mjesta stradanja bošnjaka i Srba Hercegovine 1941. godine, a njihova zajednička izjava predstavlja veliku nadu u bolji život na ovim prostorima.

“Hercegovina kao mjesto susreta islama, pravoslavlja, katoličanstva i judaizma za sve nas treba da predstavlja inspirativno iskustvo međusobnog prožimanja kultura, jezika i tradicija i tu svijetlu historiju bogatstva života u različitostima treba afirmisati i prenositi novim generacijama. Mostar i Trebinje kao veliki centri islamske i pravoslavne duhovnosti, pismenosti i kulture kroz vijekove predstavljaju nam dobar primjer na tom putu”.

Ova izjava muftije Dedovića i episkopa Dimitrija predstavlja nešto najljepše što su izgovorili vjerski poglavari na ovim prostorima zadnjih tridesetak godina.

Religije bi po svom poslanju trebale predstavljati zajednice mira, što, nažalost, nisu bile na ovim našim prostorima.

Građanima koji žele dostojanstven život vrijedan čovjeka ostaje nada da će njihov primjer slijediti i još neki vjerski predstavnici u narednom periodu.


H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo