0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

29.08.2020 / 15:42 BiH - Zabrinjavajući podaci

BiH će 2050. godine imati samo 2,7 miliona stanovnika

BiH će 2050. godine imati samo 2,7 miliona stanovnika
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba

Jedan od vodećih evropskih listova britanski The Economist objavio je zabrinjavajući tekst u kojem navodi kako će Bosna i Hercegovina 2050. godine imati samo 2,7 miliona stanovnika.

List je u tekstu pod naslovom “The Balkans are getting short of people” (Balkan ostaje bez ljudi) upozorio kako će BiH biti jedna od zemalja koju će zadesiti veliki pad broja stanovnika.

U tekstu se navodi kako će do 2050. broj stanovnika u Bosni i Hercegovini biti manji za 37 posto.

Podsjetili su kako je prema popisu iz 1991. u Bosni i Hercegovini bilo četiri miliona i 377.000 stanovnika, što znači da će do 2050. taj broj biti manji za milion i 620.000 stanovnika.

Da je u trendu opadanje broja stanovnika pokazuje i popis u našoj zemlji iz 2013. godine kada je živjelo tri miliona i 531.159 stanovnika.

The Economist piše kako je na cijelom Balkanu situacija samo gora samo u Bugarskoj za koju je procjena da će pad biti 39 posto i Moldaviji gdje bi pad trebao biti 45 posto.

Za navedene podatke Economist se poziva na zvanične državne statistike, UN, Svjetsku banku i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

Također se navodi kako se iz balkanskih zemalja iseljavaju mladi ljudi, dok ostaju uglavnom stari. U takvim okolnostima balkanske zemlje neće biti u stanju da ostvare neki napredak, navedeno je u tekstu.


Također je istaknut i problem s dvojnim državljanstvima. U tekstu se navodi kako petina ljudi koji imaju hrvatski pasoš, a rade u inostranstvu dolaze iz Bosne i Hercegovine, a slična situacija je i kod brojnih građana Moldavije koji koriste pasoš Rumunije radi lakšeg odlaska i pronalaska posla u EU.

Osim iseljavanja, uzrok smanjenja broja stanovnika je i činjenica da većina porodica ima jedno dijete, što ranije nije bio slučaj. Tako da će u Srbiji već sljedeće godine vjerovatno biti više penzionera nego radnosposobnih ljudi.

U tekstu se zaključuje kako vlastima u balkanskim državama odgovara iseljavanje stanovnika jer se na taj način stvara lažna slika o smanjenju nezaposlenosti u tim zemljama, a ti koji odu šalju novac u matične zemlje svojim porodicama i na taj način direktno pune i budžet svojih zemalja.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo