11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

19.08.2020 / 19:01 Politika - Poruka Čoviću

DF: Plenković neće odlučivati o Izbornom zakonu, već građani BiH

DF: Plenković neće odlučivati o Izbornom zakonu, već građani BiH
Željko Komšić / Vijesti.ba
Demokratska fronta danas je poručila premijeru Hrvatske da Izborni zakon BiH nikada neće biti promijenjen na način kako to želi predsjednik HDZ-a Dragan Čović, unatoč svoj mogućoj podršci Plenkovića.

- Svima je poznato da su HDZ-ovi zahtjevi za izmjenom Izbornog zakona u potpunoj suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, da su u potpunoj suprotnosti sa evropskom pravnom stečevinom i evropskim standardima i principima. Plenković se podrškom koju najavljuje Čoviću suprotstavlja temeljnim postulatima Evropske unije, koje je Republika Hrvatska član, navode iz DF-a i dodaju:

- Kao što takva nastojanja nisu urodila plodom u proteklim godinama, te je upravo zbog njih Dragan Čović na izborima za člana Predsjedništva BiH doživio bolan i zaslužen poraz, tako ni u budućnosti neće uroditi plodom.

Iz DF navode da o izmjenama Izbornog zakona BiH neće odlučivati Plenković, nego građani Bosne u Hercegovine putem svojih političkih predstavnika.

- Za razliku od HDZ BiH koji svoje političke želje za izmjenom Izbornog zakona temelji na anticivilizacijskim i antievropskim principima, Demokratska fronta je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH koji je u potpunosti usklađen sa Mišljenjem Evropske komisije, navode iz ove stranke i zaključuju:

- Upravo zbog toga, prijedlog DF-a ima potpunu podršku svih probosanskih stranka ali i međunarodne zajednice. Pozivamo premijera Republike Hrvatske da detaljno prouči prijedlog DF-a, kako bi se upoznao sa načinom izmjena Izbornog zakona na temelju evropskih pravnih principa, pogotovo zbog toga što znamo da su u tome smislu HDZ-ova nastojanja u Evropskom parlamentu doživjela potpuni debakl.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo