8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

15.08.2020 / 22:53 Svijet - U toku istraga

Nasukani brod kod Mauricijusa se prepolovio, preostala nafta curi u more

Nasukani brod kod Mauricijusa se prepolovio, preostala nafta curi u more
Foto: AFP - Vijesti.ba

Nasukani japanski brod koji je ispustio tone nafte u blizini zaštićenog područja kod Mauricijusa u Indijskom okeanu, razdvojio se, a preostalo gorivo curi u tirkizne vode, saopštili su zvaničnici.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju brod u dva dijela.

Većina, ako ne i svih preostalih 3.000 tona goriva, ispumpano je s broda tokom protekle nedjelje, pošto su grupe za zaštitu životne sredine upozorile da bi šteta na koralnim grebenima i nekad netaknutim priobalnim područjima mogla biti nepovratna.

Kada se brod "M.V. Wakashio" 25. jula nasukao na koralni greben, na njemu su se pojavile dvije pukotine i oko 1.000 tona nafte počelo je da curi 6. avgusta.

Vlada Mauricijusa je pod pritiskom da objasni zašto nisu preduzete hitne mjere za ispumpavanje nafte sa broda, a premijer Pravind Džugnautje za sporo reagovanje okrivio je loše vemenske uslove.

Japanska kompanija "Nagashiki Shipping" koja je vlasnik broda saopštila je da su izvjesne količine goriva na brodu "preostale" i nakon ispumpavanja.

Istražuje se zbog čega je brod krenuo sa kursa.

Brod je trebao da se nalazi najmanje 16 kilometara od obale.

Kompanija je poslala stručnjake koji će pomoći u saniranju štete.

Vlada Mauricijusa traži nadoknadu od kompanije.

Zemlja sa oko 1,3 miliona stanovnika se u velikoj mjeri oslanja na turizam i već je oštro pogođena ograničenjima putovanja zbog pandemije koronavirusa.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo