17°C
Mostar 15°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 21:28 Svijet - Bjeloruski predsjednik

Lukašenko šalje vojsku na zapadnu granicu Bjelorusije

Lukašenko šalje vojsku na zapadnu granicu Bjelorusije
Foto: EPA - Vijesti.ba

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će se padobranska brigada rasporediti na zapadnoj granici države kao odgovor na vojne vježbe NATO-a u Poljskoj i Litvi.

Lukašenko je to rekao nakon što se ranije danas dogovorio o suradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dok Europska unija Minsku prijeti sankcijama zbog obračuna s protuvladinim prosvjednicima, Lukašenko je rekao da je zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u dvjema susjednim državama.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala "o stanju u Bjelorusiji i izvan nje". Dodala je da je Lukašenko zatražio razgovor s Putinom o "prijetnji" kojoj je izložena njegova zemlja, ali i "cijela naša regija". Pritom je najviše ciljao na opasnost koju prosvjedi u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Više tisuća prosvjednika danas se ponovno okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a. Deseci tisuća prosvjednika od nedjelje osporavaju reizbor Aleksandra Lukašenka diljem zemlje, izražavajući nezadovoljstvo zbog masovnih prevara i nasilnog gušenja prosvjeda.

Bjeloruske vlasti su dobile potporu Moskve, koja je osudila pokušaje "stranog uplitanja" s ciljem destabilizacije Bjelorusije, povijesnog ruskog saveznika, unatoč napetostima između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. kolovoza, na kojima je Lukašenko uvjerljivo pobijedio.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo