22°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 17:42 BiH - Viđeni u Brestu

U neredima u Bjelorusiji i jedinica za posebne operacije iz Srbije!

U neredima u Bjelorusiji i jedinica za posebne operacije iz Srbije!
Foto: Twitter - Vijesti.ba

Nekoliko hiljada ljudi i danas se okupilo u bjeloruskom glavnom gradu Minsku gdje protestuju zbog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti su se okupili kod stanice metroa u zapadnom dijelu grada kako bi odali počast nedavno preminulom demonstrantu na tom mjestu Aleksanderu Tarajkovskom.

Oni smatraju da ga je ubila policija, iako je prema zvaničnom izvještaju Tarajkovski život izgubio kada mu je u ruci eksplodirala bomba koju je namjeravao da baci na policiju.

Protesti u centru Minska izbili su zbog neslaganja sa zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora prema kojima je autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio šesti mandat, prenose Vijesti.ba

Zanimljiv tweet na svom Twitter profilu danas je objavio Franak Viačorka, novinar i analitičar iz Minska te saradnik Atlantic Councila.

On kaže da je malo istraživao i došao do informacije da je na protestima bila prisutna i srpska jedinica za posebne operacije i da bi se moglo desiti da je ona učestvovala u akciji razbijanja protesta u Bjelorusiji.

"Srpski vojnici i danas su viđeni u Brestu", naveo je Viačorka.


U narednom tweetu podsjeća da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić 30. jula telefonom razgovarao s Lukašenkom, o čemu su državni bjeloruski mediji naširoko izvijestili, prenose Vijesti.ba


"Dogovorili su se da se lično sastanu neposredno nakon izbora", naveo je Viačorka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo