8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

15.08.2020 / 13:43 Politika - Ministar finansija i trezora

Bevanda: Zbog odmora pregovori s EU krajem avgusta

Bevanda: Zbog odmora pregovori s EU krajem avgusta
Vjekoslav Bevanda / Vijesti.ba
Evropska komisija je prije nekoliko dana objavila kako je dogovorila s osam partnera memorandume o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA), i to s Kosovom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Crnom Gorom i Ukrajinom.

Na spisku je trebala biti i BiH, ali to se nije dogodilo te samim tim naša država nije još dobila 250 miliona eura, što je ujedno bio i najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona. Kako je “Dnevni avaz” objavio prije dva dana, razlog je što Republika Srpska koči pregovore s EU.

Naime, kako nam je rekao izvor iz Vijeća ministara koji je dobro obaviješten, RS želi da izbaci državu iz ovog memoranduma i da ona tu bude vidljiva. Osim toga, sporno je i dodjeljivanje novca Distriktu Brčko, koji, umjesto dosadašnjih jedan, traži dva posto iznosa.

Iz Ureda Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH, potvrdili su nam ono što su za “Avaz” već rekli iz Evropske komisije, a to je da se progovori s BiH nastavljaju krajem avgusta.

- Delegacija BiH za vođenje pregovora i zaključivanje memoranduma o sporazumijevanju i sporazuma o kreditnoj liniji je formirana i počela je s radom. Do sada je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije u cilju usaglašavanja teksta dokumenata. Uvažavajući činjenicu da je sezona godišnjih odmora, očekujemo da će saradnja s Evropskom komisijom biti nastavljena krajem kolovoza ove godine - poručili su iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo