23°C
Mostar 21°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 08:08 Svijet - Mike Pompeo

Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog SAD-a o produženju embarga Iranu

Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog SAD-a o produženju embarga Iranu
Foto: AFP / Vijesti.ba
Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je prijedlog SAD-a o produženju embarga na oružje Iranu, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Vijeće sigurnosti UN-a "odbacilo je razumnu rezoluciju o produženju 13-godišnjeg embarga na oružje Iranu i otvorilo put vodećem svjetskom državnom pokrovitelju terorizma da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez posebnih ograničenja UN-a prvi put nakon više od desetljeća", kazao je Pompeo.

U Vijeću sigurnosti vodila se oštra rasprava o američkoj rezoluciji o produljenju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu koji je na snazi do 18. listopada, prenosi hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak na organiziranje sastanka na vrhu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Irana na kojemu će se razgovarati o iranskom pitanju.

Rusija predlaže da se "što prije organizira virtualni sastanak" predsjednika država i vlada stalnih članica Vijeća (Rusija, Sjedinjene Države, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina) te njemačkih i iranskih čelnika.

U tom formatu poznatom kao 5+1 vodili su se pregovori s Iranom i potpisan je ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se Washington poslije povukao.

Embargo na prodaju oružja Teheranu istječe 18. listopada po odredbama rezolucije kojom je odobren međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu koji su u srpnju 2015. potpisali Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka. Washington se u svibnju 2018. jednostrano povukao iz tog ugovora i uveo Iranu oštre sankcije.

Diplomati u New Yorku rekli su prošlog tjedna da očekuju da će Vijeće glatko odbiti američku rezoluciju, što bi moglo potaknuti dugotrajni spor koji će ostaviti posljedice na ugovor o iranskom nuklearnom programu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo