12°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

14.08.2020 / 22:28 Svijet - Ministar vanjskih poslova Irana

Zarif: Zapad koristi eksploziju u Bejrutu da diktira svoju politiku

Zarif: Zapad koristi eksploziju u Bejrutu da diktira svoju politiku
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je danas zapadne države da koriste veliku eksploziju u Bejrutu da bi diktirale svoju politiku prema Libanu.

Zarif je komentar iznio tokom posjete Libanu dok su u toj zemlji boravili američki državni podsekretar Dejvid Hejl i francuski ministar odbrane Florens Parli.

Od eksplozije više hiljada tona amonijum nitrata u luci u Bejrutu poginulo je gotovo 180 ljudi, a povrijeđeno je 6.000 i pričinjena je ogromna je šteta širom grada.

Libanske vlasti su prošle sedmice podnijele ostavku i do sada nije bilo formalnih konsultacija o tome ko će zamijeniti premijera Hasana Dijaba.

Hejl je istakao da Vašington podržava napore da se iskorijeni korupcije, sprovedu finansijske i ekonomske reforme te da se ustanovi državna kontrola nad lukama i granicama.

Zarif je naveo da Amerika pokušava da diktira i nametne administraciju koja bi izostavila veće političke frakcije i smatra da je to "nehumano".

Parlijeva je istakla da je vršila pritisak na libanskog predsjednika Mišela Auna da se brzo formira nova administracija i da se nastavi sa reformama.

Aun je napomenuo da će prioritet novih vlasti biti vršenje reformi i borba protiv korupcije.

Zarif je dodao da Liban treba da bude zadužen za istragu ali da i druge strane mogu da pomognu.

UN su nešto ranije saopštile da se 30 ljudi i dalje vodi kao nestalo nakon eksplozije od koje je oštećeno šest bolnica i više od 20 klinika. Oštećeno je oko 120 škola, koje pohađa 50.000 učenika. Teže je oštećeno više od 1.000 stambenih jedinica.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo