17°C
Mostar 15°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

14.08.2020 / 21:06 Svijet - Najnovije ankete

Brazilski predsjednik Bolsonaro popularniji nego ikad

Brazilski predsjednik Bolsonaro popularniji nego ikad
Foto: Agencije -Vijesti.ba

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nikad nije bio popularniji od početka mandata u januaru 2019. unatoč njegovu spornom upravljanju zdravstvenom krizom, pokazuje danas objavljena anketa.

 

Stopa potpore predsjedniku države koji dolazi s krajnje desnice porasla je od juna za 5 postotnih bodova i sada premašuje 37 posto, a stopa nepopularnosti pala mu je za 10 bodova i sada je 34 posto, pokazuje anketa uglednog instituta Datafolha provedena 11. i 12. avgusta.

Ovo je prvi put od aprila 2019., u četvrtom mjesecu mandata, da je stopa potpore brazilskom predsjedniku veća od stope negativnih mišljenja.

Nedavne ankete su pokazale da Jair Bolsonaro ima velike izglede da na izborima 2022. osvoji drugi predsjednički mandat.

No epidemija koronavirusa u Brazilu ugasila je u drugom tromjesečju 8,9 miliona radnih mjesta i pokosila više od 105.000 života, što je najveći broj žrtava nakon Sjedinjenih Država. Brazil je u odnosu na broj stanovnika (gotovo 210 miliona) osma zemlja svijeta po broju umrlih.

Datafolha ocjenjuje da se sadašnja stopa popularnosti predsjednika Bolsonara dijelom može pripisati isplati mjesečne pomoći od 100 eura milionima siromašnih Brazilaca kako bi se mogli nositi s posljedicama pandemije.

Stopa potpore među primateljima te pomoći penje se na 42 posto.

Bolsonaro može računati na čvrstu jezgru bezuvjetne potpore onih koji ga zovu Mesijom, smjerajući na njegovo drugo ime.

Njegov su mandat obilježile mnoge kontroverze, brojni odlasci ministara iz vlade a najposlije i njegov stav prema koronavirusu koji naziva "gripicom".

Prošlog mjeseca je i sam prebolio covid-19 od kojeg je obolio u 65. godini, što je iskoristio kako bi ponovo istaknuo da je za njegov oporavak zaslužan lijek hidroksiklorokin, premda za to nema znanstvenog dokaza.

Datafolha je proveo anketu među 2065 ljudi, s marginom pogreške od 2 postotna boda.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo