5°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

14.08.2020 / 13:03 Politika - Nema podrške kadrovima DF-a

Prašović–Gadžo kandidatkinja SBB-a za načelnicu Novog Grada

Prašović–Gadžo kandidatkinja SBB-a za načelnicu Novog Grada
Sanela Prašović-Gadžo / Vijesti.ba
Kako saznaje portal „Dnevnog avaza“, na današnjoj online sjednici Predsjedništva SBB-a, koja će trajati do kasnih popodnevnih sati zbog ozbiljnosti teme, koja će nakon pauze u radu od 12 do 14.30 sati biti nastavljena, razgovaralo se o predstojećim lokalnim izborima ...

... i političkoj situaciji, te odnosima prema pojedinim političkim subjektima.

Ono što je najzanimljivije za javnost je odluka Predsjedništva SBB-a da Sanelu Prašović-Gadžo, federalnu poslanicu i generalnog sekretara ove stranke, kandidira za načelnicu Novog Grada.

Novi Grad je najmnogoljudnija općina u BiH, a, kako stvari sada stoje, ona će biti i jedini ženski kandidat u Kantonu Sarajevo. Zbog njene profesionalne biografije, dugogodišnje prepoznatljivosti u javnosti i veoma vidljivom političkom angažmanu, u SBB-u smatraju da ona može pobijediti aktuelnog načelnika Semira Efendića, kojega prati više afera.

Također, tokom dana će se odlučiti i o konkretnim imenima za druge načelničke pozicije u BiH i njihovom broju, kao i o ovjeravanju kandidatskih lista za općinske vijećnike na nivou kompletne BiH.

Na današnjoj sjednici, više članova Predsjedništva SBB-a je, kako saznaje naš portal, otvorilo pitanje i nastavka saradnje sa DF-om.

Kao što je poznato, nakon što SBB nije prihvatio nedovoljno referentnog kandidata za ministarsku poziciju u KS, iz DF-a je izdato više veoma teških i nepotrebnih političkih diskvalifikacija na račun SBB-a. U njima se javno tvrdilo da je SBB jedini u vlasti sa SDA, a DF je svjesno sakrio činjenicu da je veoma veliki broj važnih pozicija na nivou FBiH, upravo glasovima SBB-a u Vladi FBiH predat DF-u i na ta su mjesta izabrani njegovi kadrovi.

Stoga je više članova Predsjeništva SBB-a zatražilo da se danas donese obavezujuća odluka za sve ministre SBB-a u Vladi FBiH i članove nadzornih i upravnih odbora da više ne glasaju za imenovanja kadrova DF-a, odnosno da ta imenovanja nesmetano obavljaju SDA i HDZ koji imaju apsolutnu većinu u Vladi FBiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo