8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.08.2020 / 11:05 Regija - Ljubljana

Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško

Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško
Foto: FENA

U jučerašnjim razgovorima slovenskog vodstva s američkom delegacijom koju je vodio državni tajnik Mike Pompeo bilo je riječi i o nuklearki Krško, te LNG terminalu na Krku, potvrdio je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

"Slovenija treba sigurnu opskrbu plinom i zato podržava plinski terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna potreban joj je drugi blok nuklearke Krško", kazao je Vrtovec.

On je zajedno s predstavnicima više slovenskih energetskih poduzeća s članovima američke delegacije razgovarao o produbljivanju suradnje s SAD-om na tom području, u okviru jačanja sigurnosti nabave i diverzifikacije izvora energije.

Razgovarali smo o temama od strateškog interesa Slovenije i SAD-a kao saveznica, kazao je slovenski ministar, dodavši da je bilo riječi o električnoj energiji u vezi s planiranom gradnjom drugog bloka nuklearke u Krško, te o tekućem plinu koji bi Slovenija mogla dobivati preko LNG terminala na Krku.

Što se tiče plina Slovenija zasigurno ima interes za terminal na Krku. Bitno je što se tiče plina i ostalih izvora energije da je nabava sigurna, dakle da nismo ovisni samo o jednoj državi, kazao je Vrtovec.

Na primjedbu kako će plin iz LNG terminala biti skuplji od onoga iz Rusije koji Slovenija dobiva od Gazproma, Vrtovec je kazao da se o tome s američkim izaslanstvom nije razgovaralo, ali da je uz konkurentnost cijena svakako važan element i diverzifikacija izvora nabave kako bi se osigurala energetska neovisnost.

Što se tiče razgovora na području energetike, Vrtovec je kazao da je nuklearka Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), pa je suradnja s SAD-om u tom smislu i dalje dobra, no da Slovenija svakako treba i drugi blok nuklearke u Krškom, nakon što istekne životni vijek sadašnje nuklearke.

"Tehnologija Westinghousea je sigurna i stabilna, to je primjer dobre prakse, to je sigurno jedna od mogućnosti kao i sve ostale", kazao je Vrtovec.

Potvrdio je da se u Sloveniji odvijaju koraci prema planiranoj gradnji drugog bloka, o čemu definitivna odluka kako glede financiranja tako i tehnologije još nije donesena.

"Još nas dosta toga čeka prije nego donesemo konačnu odluku. Najprije trebamo riješiti pitanje odlagališta srednjeradioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina kod Krškog. Čekamo ekološku dozvolu da ga počnemo graditi, a kad to završimo onda ćemo donijeti i konačnu odluku (o drugom bloku)", kazao je slovenski ministar.

Ova vlada je na listu strateških objekata uvrstila i drugi blok u Krškom. Dakle, ako želimo biti nezavisni u pogledu nabave električne energije, onda u Krškom svakako trebamo drugi blok, kazao je Vrtovec, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo