8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

14.08.2020 / 10:51 Svijet - Licemjerno ponašanje

Turska: Historija neće oprostiti UAE za sporazum s Izraelom

Turska: Historija neće oprostiti UAE za sporazum s Izraelom
Foto: Arhiv

Turska je saopćila u petak da istorija nikada neće zaboraviti i neće oprostiti "licemjerno ponašanje" Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog njihovog pristajanja na sporazum s Izraelom o normalizaciji odnosa.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari saopćilo je da palestinski narod i administracija imaju pravo da oštro osude sporazum, koji usmjerava prioritete bliskoistočne politike s palestinskog pitanja na borbu protiv Irana.

- Istorija i savjest naroda regije neće zaboraviti i nikada neće oprostiti licemjerno ponašanje UAE, izdaju palestinske borbe radi ostvarenja vlastitih uskih interesa - navodi ministarstvo u saopćenju.

- Ekstremno je zabrinjavajuće da su UAE jednostranom akcijom odustali od mirovnog  plana koji je razvila Arapska liga. Nije ni najmanje vjerodostojno da bi ta trostrana deklaracija trebala biti predstavljena kao podrška palestinskoj borbi - dodaje tursko ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump pomogao je u postizanju sporazuma.

Turska ima diplomatske i trgovinske veze s Izraelom, ali su njihovi odnosi zategnuti godinama. U 2010. godini izraelski komandosi ubili su deset turskih aktivista koji su pokušali probiti blokadu pojasa Gaze, kojom vlada palestinski pokret Hamas.

UAE su postali treća arapska zemlja koja je uspostavila punopravne odnose s Izraelom, nakon Egipta u 1979. i Jordana u 1994., prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo