14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

14.08.2020 / 10:34 BiH - Osjećaj za najosjetljivije

IZ BiH djeci s autizmom poklonila neurofeedback aparat

IZ BiH djeci s autizmom poklonila neurofeedback aparat
Foto: FENA

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osigurala je sredstva Udruženju "Mali svijet" iz Lukavca za nabavku neurofeedback aparata, za profesionalan i adekvatan tretman djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na djecu s autizmom.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je kazao da je Vakufska direkcija u konsultaciji s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem odlučila donirati potrebna sredstva iz vakufskih prihoda za nabavku ovog aparata.

- Time je Islamska zajednica još jednom pokazala da ima osjećaj za najosjetljivije kategorije u našem društvu - kazao je Zajimović.

Predsjednica Udruženja "Mali svijet" Amra Fatušić istakla je da će nabavkom neurofeedback aparata Centar biti u mogućnosti svojim korisnicima pružiti punu podršku tom terapijskom tehnikom.

Neurofeedback, pojasnila je, postupan je proces učenja koji iskorištava sposobnost mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu. Istraživanja pokazuju da ta vrsta treninga povećava plastičnost mozga, što djeci daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća i omogućava im da iskoriste svoj puni potencijal.

Trenutno 110 djece s razvojnim teškoćama prima tretman u okviru rada Udruženja "Mali svijet". Zbog velikog broja djece, terapiju neurofeedbecka nije moguće realizirati prema protokolu tretmana, pa se na toj terapijskoj tehnici oformila lista čekanja, javlja MINA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo