9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

12.08.2020 / 20:26 Kultura - Mostar

Iz zbirke Muzeja Hercegovine predstavljeni kameni ulomci iz antike

Iz zbirke Muzeja Hercegovine predstavljeni kameni ulomci iz antike
Foto: FENA

U sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto" u srijedu je u Spomen kući Džemala Bijedića upriličena izložba "Tragovi prošlosti" iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba predstavlja kamene ulomke iz razdoblja antike i kasne antike s više lokaliteta u Hercegovini. Na izložbi su predstavljeni neki od ukrasnih motiva iz tog razdoblja.

-Izložbu predstavlja 30 kamenih ulomaka iz razdoblja antike, kasne antike i početka srednjeg vijeka s više lokaliteta Hercegovine - kazao je autor izložbe, kustos Muzeja Hercegovine Mostar, prof. povijesti Edin Mulović.

Po njegovim riječima, veći dio ulomaka koji su predstavljeni pronađen je na lokalitetu Cimske bazilike, donje bazilike u Žitomisliću, bazilike iz Mokrog kod Širokog Brijega, Duvanjskoga polja i na području Čitluka.

Mulović je naveo kako zadnjih godina i nemaju nekih posebnih arheoloških i povijesnih iskapanja, nego se bave isključivo obnovom i sanacijom stare zbirke koja je u minulom ratu uništena. Međutim, napominje kako u budućnosti svakako planiraju i arheološka istraživanja.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo