3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

12.08.2020 / 12:07 BiH - Tužilaštvo u fokusu

Zaokret u slučaju 'Respiratori': Izašli novi detalji, tužba protiv BiH

Zaokret u slučaju 'Respiratori': Izašli novi detalji, tužba protiv BiH
Foto: Vijesti.ba
Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužilaštva BiH o njihovoj neupotrebljivosti, odnosno vještačenje koje je za Tužilaštvo uradio neovlašteni sudski vještak.

Naime, osim što se respiratori ACM812A mogu koristiti prvenstveno kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu i operacionim salama, oni mogu postati i prenosiv uređaj ukoliko se koriste s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Ovaj uređaj je još prije pandemije registrovan i korišten u Srbiji.

Njihovu upotrebljivost dokazuje i činjenica da su bolnice širom BiH uputile zahtjev da im se dostave respiratori, a proces dostave i stavljanja u funkciju uskoro bi trebao biti okončan, prenosi Hayat.

No, to nije jedini problem s kojim se trenutno suočava Tužilaštvo BiH. Kako doznajemo, proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilionsku tužbu za naknadu štete. Naime, proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su „New York Times“ i „Associated Press“ prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj veb-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

Štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milionima eura, a advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji. Proizvođač respiratora, „Beijing Aerospace Changfeng“ u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine. Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije, prenosi Hayat.

Čiji je i zašto je interes bio zbuniti javnost netačnim informacijama da se ne radi o stacionarnim respiratorima, te oklevetati aktere navodne afere, mogle bi otkriti upravo međunarodne tužbe i istrage koje će sasvim izvjesno stići i na adrese u BiH, jer je Tužilaštvo BiH, kao državni organ, iznijelo neprovjerene informacije u najranijoj fazi istrage te ih plasiralo putem svog šokantnog mediaplana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo