12°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

11.08.2020 / 20:00 BiH - Reakcije

Kurtćehajić odgovorio Vulinu: RS nema budućnost

Kurtćehajić odgovorio Vulinu: RS nema budućnost
Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić / Vijesti.ba
Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca, odgovorio je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu na njegovu izjavu da je “RS nešto što za što su se Srbi sami izborili”.

“Prvo, RS je nastala  kao samoprokamovana tvorevina 09. januara 1992 godine nepriznata od cijelog civiliziranog svijeta. U ime njenog stvaranja počinjeni su stravični  zločini,masovna  silovanja i ubijanja nevine djece, žena i staraca što je na kraju rezultiralo genocidom u Srebrenici. Unatoč tome u Dejtonu je da bi se postigao mir RS priznata u formi entiteta i u ime RS je stavljen potpis na Aneks 4. (Ustav BiH ), Aneks 2 (Sporazum o međuentitetskom rezgraničenju), ali i na još neke druge anekse. Na sam Dejtonski sporazum nema entitetskih potpisa jer su prema međunarodnom pravu samo države subjekti međunarodnog prava i imaju aktivnu legitimaciju.

Tako da su tu potpisi Republike Bosne i Hercegovine, Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske. Ali upravo potpisi pojedinih aneksa među kojima i aneksa 4 kojim je dat Ustav BiH potpada direktno pod povredu Ius Cogens norme sadržane u članu 53. Bečke konvencije o pravima ugovora od 1969. godine prema kojoj je svaki ugovor učinjen uz povredu ove norme koja na prvom mjestu zabranjuje genocid ništav.

Shodno tome svaki potpis koji je stavljen u ime RS nakon presude za genocid je ništav jer su to pravila međunarodnog prava. Time sve ono što je potpisano u ime RS je ništavo nakon presude o odgovornosti RS za genocid.

Nijedan međunarodni ugovor nije iznad ove norme kako bi to volio Vulin. Tu ne pomažu ni svjedoci, ni garanti ni mirovna konferencija. I sve što je moglo vrijediti do 2007. godine i presude Stalnog Suda pravde u Hagu da je vojska RS počinila genocid u i oko Srebrenice, nakon te presude više ne vrijedi. Jer je postojanje RS, nakon presude o odgovornosti RS za genocid i presuda svima onima koji su učestvovali u njenom stvaranju i koji su presuđeni zbog zločina genocida i drugih strašnih zločina, nagrada za izvršeni genocid.

To je razlog zašto RS neće imati budućnost i zato je važno da se dobije savjetodavno mišljenje stalnog Suda pravde u Hagu da li RS treba biti ukinuta nakon svih navedenih presuda za genocid od strane dva Haška suda i to Stalnog suda pravde kojeg su UN stvorile 1945. godine i Privremenog krivičnog tribunala stvorenog također od UN 1993. godine”, istakao je akademik Kurtćehajić.

Dodaje da svako drugo mišljenje osim da tvorevina odgovorna za genocid ne može postojati bilo bi svjetski skandal koji Sud u Hagu kao najznačajnije svjetsko sudsko tijelo sebi ne bi mogao dozvoliti. Jer se ovdje jasno daje upozorenje da se genocid ne isplati i da nikada bez obzira na protek vremena prednosti stvorene genocidom neće opstati.

I zbog toga akademik Kurtćehajić poručuje  Vulinu da će prije ili poslije RS biti ukinuta zbog presude za genocid.

“Bošnjaci moraju shvatiti da pravo ne dolazi samo po sebi  i da se za pravo treba boriti, a zaštitnici RS da im je bolje što se prije psihološki naviknu da je ukidanje RS zbog presuđenog genocida nešto što će se morati desiti u budućim vremenima i da je nepotrebno  grčevito braniti nešto što se ne može odbraniti i što ima strašnu hipoteku genocida”, podvukao je Kurtćehajić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo