18°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

11.08.2020 / 11:32 Svijet - Znali za rizik

Libanonski čelnici prije dvije sedmice pismom upozoreni na eksploziju

Libanonski čelnici prije dvije sedmice pismom upozoreni na eksploziju
Foto: Vijesti.ba

Libanonski sigurnosni dužnosnici prošlog mjeseca upozorili su premijera i predsjednika da 2750 tona amonijevog nitrata pohranjenih u luci u Bejrutu predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije, doznaje Reuters.

Nešto više od dvije sedmice poslije, 4. augusta, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali. Više od šest hiljada stanovnika je ozlijeđeno, domove je izgubilo više od 300 000 ljudi, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

Reuters je ostvario uvid u izvješće Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo, upućeno 20. srpnja predsjedniku Michelu Aounu i premijeru Hassanu Diabu.

Iako sadržaj pisma nije bio u izvješću, visoki libanonski sigurnosni dužnosnik za tu je novinsku agenciju izjavio da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u siječnju, kojom je zaključeno da je kemikalije potrebno odmah osigurati.

Izvješće o državnoj sigurnosti, koje je potvrdilo slanje pisma predsjedniku i premijeru Libanona, prethodno nije objavljeno.

"Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišten u terorističkom napadu", rekao je dužnosnik Reutersu.

Taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, sudjelovao je u pisanju pisma, a kaže da je vlasti upozorio da bi eventualna eksplozija mogla uništiti Bejrut.

Reuters nije mogao zasebno potvrditi sadržaj pisma, a uredi premijera i predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve za komentar oko zaprimanja pisma.

Inače, libanonski premijer Hassan Diab u ponedjeljak navečer objavio je ostavku vlade nakon posljedica katastrofalne eksplozije, za što je okrivio "endemsku korupciju" u zemlji.

Osudio je korupciju koja je, po njemu, dovela zemlju do "ovog potresa sa svim humanitarnim, socijalnim i ekonomskim posljedicama".

Reuters ocjenjuje da bi saznanje o pismu moglo potaknuti daljnje kritike i bijes javnosti.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo