6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

11.08.2020 / 11:03 Svijet - Bjelorusija na nogama

Procurili rezultati: Tihanovskaja slavila ubjedljivu pobjedu nad Lukašenkom

Predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja napustila je sinoć Bjelorusiju u strahu za svoju sigurnost i otišla u Litvaniju.

Ona je bila protivkandidatkinja bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na nedjeljnim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji. On je proglasio izbornu pobjedu sa 80 posto osvojenih glasova.

Međutim, Tihanovskaja i njeni simpatizeri tvrde da su izbori pokradeni, te da je ona ostvarila sigurnu pobjedu. Ona je jučer otišla u izbornu komisiju gdje je podnijela žalbu, a nakon toga nekoliko sati niko nije mogao stupiti u kontakt s njom.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičijus nakon nekoliko sati neizvjesnosti potvrdio je da se ona nalazi u njegovoj zemlji na sigurnom.

Nekoliko rezultata sa izbornih mjesta u Bjelorusiji i inostranstvu, gdje su glasali bjeloruski državljani, pokazuju da je ona ostvarila ubjedljivu pobjedu nad Lukašenkom.

Na nekim izbornim mjestima u zemlji članovi biračkih odbora su javno objavili rezultate glasova koji pokazuju ubjedljivu pobjedu Tihanovskaje. Objavljene su slike i snimci kako članovi biračkih odbora odnose i skrivaju kutije s glasačkim listićima. Nakon što su rezultati objavljeni na društvenim mrežama, u zemlji je “pao” internet.

Također, rezultati iz konzularnih predstavništava u Moskvi i Minhenu pokazuju da je Lukašenko poražen na izborima.

U Minhenu je glasalo 946 birača, a od 857 važećih glasova njih 786 bilo je za Tihanovskaju, dok je samo 45 ljudi glasalo za Lukašenka.

Slični rezultati bili su i u Moskvi. Čak 78,5 glasova pripalo je Tihanovskaji, a samo 6 posto Lukašenku. Na jednom biračkom mjestu u Moskvi glasalo je 3788 ljudi, a njih 2972 glasalo je za Tihanovskaju, a 229 za Lukašenka.

Nakon objave ovakvih rezultata hiljade građana Bjelorusije je izašlo na ulice tražeći ostavku i odlazak Lukašenka s pozicije predsjednika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo