8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

10.08.2020 / 20:57 Svijet - Kayleigh McEnany

SAD duboko zabrinute zbog izbora u Bjelorusiji

SAD duboko zabrinute zbog izbora u Bjelorusiji
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Sjedinjene Države zabrinute su zbog izbora u Bjelorusiji i pozivaju vladu da se suzdrži od upotrebe sile, saopćila je u ponedjeljak Bijela kuća usred sukoba s demonstrantima u toj zemlji.

- Duboko smo zabrinuti zbog bjeloruskih predsjedničkih izbora - izjavila je na brifingu sekretarke Bijele kuće Kayleigh McEnany.

- Oštra ograničenja pristupa glasačkim listićima kandidatima, zabrana lokalnih nezavisnih posmatrača i biračkih mjesta, zastrašivanje opozicionih kandidata, a i hapšenje mirnih demonstranata i novinara narušili su taj proces i pozivamo bjelorusku vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje i suzdrži se od upotrebe sile - kazala je McEnany.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko reizabran je u uvjerljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima, saopćila je Centralna izborna komisija u ponedjeljak, nakon sukoba kasno sinoć između policije i hiljada demonstranata koji tvrde da su izbori namješteni.

Sudeći po današnjim brojkama komisije, Lukašenko je osvojio 80 posto glasova.

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što ju je udario policijski kombi a deseci su povrijeđeni u sukobima nakon što su glasačka mjesta zatvorena u nedjelju, saopćio je predstavnik grupe za ljudska prva Proljeće 96 za Reuters.

Bivši direktor nekadašnjeg sovjetskog kolhoza, Lukašenko, vlada zemljom od 1994., ali se suočava s najvećim izazovom u svojoj vladavini u posljednjim godinama, dok neki glasači smatraju kako je vrijeme da on odstupi s vlasti.

On sebe smatra garantom bjeloruske stabilnosti, ali se suočava s valom nezadovoljstva zbog njegovog bavljenja pandemijom COVID-19, ekonomijom i zbog loše reputacije na polju ljudskih prava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo