10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

10.08.2020 / 17:43 Regija - Ministarstvo odbrane

Oklopno borbeno vozilo "Lazar 3" uvedeno u naoružanje Vojske Srbije

Oklopno borbeno vozilo "Lazar 3" uvedeno u naoružanje Vojske Srbije
Foto: Vijesti.ba
Opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima "Lazar 3", koji je proizvod domaće odbrambene industrije, predstavlja veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica i značajan doprinos procesu unapređenja operativnih sposobnosti vojske, ...

... saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, višenamjensko oklopno borbeno vozilo točkaš "Lazar 3" uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je izrada novih serija ovog vozila za vojsku.

Namijenjeno je jedinicama pješadije i specijalnim jedinicama, a konstruisano je u skladu sa najsavremenijim trendovima u razvoju oklopnih vozila točkaša.

"Lazar 3" može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom (DUBS) 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućavaju dejstva po ciljevima na zemlji, kao što su lako oklopljena i logistička vozila, komandna mjesta i neprijateljska živa sila, i po ciljevima u vazduhu - helikopterima i bespilotnim letelicama", navodi se u saopštenju.

Točkaš "Lazar 3" može da razvije maksimalnu brzinu do 110 kilometara na sat, ima manevarske sposobnosti koje mu omogućavaju da ostvari podužni nagib od 60 odsto, bočni nagib 30 odsto, savlada vertikalne prepreke od 0.55 metara, rov od dva metra i vodene prepreke od 1.6 metara.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo