0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

10.08.2020 / 16:01 BiH - Puno teških metala

Počelo čišćenje GIKIL-ovog zemljišta koje prijeti zdravlju građana

Počelo čišćenje GIKIL-ovog zemljišta koje prijeti zdravlju građana
Foto: FENA
Kompanija Global ispat koksna industrija (GIKIL) u Lukavcu provodi pilot projekt "Remedijacije industrijske zone fabrike koksa-pogon Fenola Lukavac“, a radi se o prvom projektu u Bosni i Hercegovini kojim se nastoji sanirati onečišćeno zemljište ...

... na mjestu starih proizvodnih objekata i dovesti u prvobitno stanje očišćenog tla.

- Ovo je prvi projekt ovakve vrste u BiH, a kada se radi o bioremedijaciji iz područja biotehnologije moraju se prvo raditi pilot projekti da bi se utvrdila efikasnost tehnologije. Dakle, ovdje imamo zemljište koje je onečišćeno različitim vrstama organskih polutanata. Ovo zemljište će sada biti izmješteno na jednu posebno uređenu lokaciju van GIKIL-a gdje će biti tretirano posebnom vrstom bakterija koje se hrane posebnim vrstama zagađujućih tvari. Nakon što se izvrši rekontaminacija zemljišta tada se zemljište vraća na početnu lokaciju kao prečišćeno zemljište - pojasnio je u izjavi Feni Abdel Đozić iz Nadzornog odbora GIKIL-a.

Ovaj projekt je temelj za sve druge ovakve projekte u BiH te sve fabrike koje se susreću s problemima onečišćenja okoliša.

- Mi smo već rekli da je naš sljedeći cilj da idemo na prečišćavanje mulja iz industrijskih otpadnih voda i to ćemo u narednih nekoliko dana, kada ćemo održati sastanak, riješiti - istaknuo je Đozić.

Projekt remedijacije finansira Fond za zaštitu okoliša i Centar CMST iz Ljubljane, a na osnovu sporazuma o saradnji potpisanog između Ministarstva prostorno uređenje i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i kompanije GIKIL.

Generalni direktor te kompanije Dževad Kasumović istaknuo je da je ovaj projekt prije svega usmjeren na zaštitu okoliša, posebno voda koje GIKIL onečišćuje.

- Ovaj projekt koji je vezan za remedijaciju će donijeti iskop od oko 690 tona zemljišta koje će biti odvučeno u područje firme Kemis gdje se nalazi plato za remedijaciju. Nakon toga ćemo se ponovo obratiti Fondu i Ministarstvu okoliša za dalji nastavak remedijacije zemljišta unutar ove kompanije – naveo je Kasumović.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković kaže za da je svjestan da je ovo zemljište u Lukavcu industrijsko te da je pogođeno teškim metalima.

- Opće poznata je činjenica da je stanovništvo ove regije usmjereno na poljoprivrednu proizvodnju. Zbog toga smo se odlučili na ovakav jedan projekt kojim ćemo pokazati da ovdje postoji potencijal, ali i problem kojeg ćemo pokušati riješiti na način da zemljište pročistimo - istakao je ministar Rožnjaković.

Fond za zaštitu okoliša ovaj projekt je podržao sa 130 hiljada KM, Vlada Tuzlanskog kantona sa 36 hiljada KM, a GIKIL sa 39 hiljada KM.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo