27°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

10.08.2020 / 13:07 Svijet - Bez povrijeđenih

Eruptirao indonezijski vulkan Mount Sinabung

Eruptirao indonezijski vulkan Mount Sinabung
Foto: FENA

Indonezijski vulkan Mount Sinabung eruptirao je u ponedjeljak, šaljući u zrak čak do 5.000 metara visine stup vulkanskih materija i izbacujući pepeo na okolna sela.

Nagomilani vulkanski pepeo dostigao je nivo od pet centimetara u već napuštenim selima na obroncima vulkana, saopćio je Armen Putra, zvaničnik u nadzornoj stanici Sinabung na otoku Sumatra.

Na avionskoj pisti kod Berastagija, turisičkog grada u pokrajini Sjeverna Sumatra, dvadesetak kilometara od kratera, vozači su koristili prednje farove po dnevnom svjetlu kako bi mogli vidjeti kroz oblak pepela.

Snimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju ljude s maskama koji hodaju po otvorenom.

Nije bilo poginulih ni povrijeđenih u erupciji, saopćio je Indonezijski vulkanološki i geološki centar.

Mještanima je preporučeno da ostanu udaljeni pet kilometara od kratera vulkana i da budu svjesni opasnosti od lave, saopćila je agencija. Avionski saobraćaj nije bio ugrožen do sada pepelom iz vulkana koji je lebdio u zraku, saopćilo je ministarstvo saobraćaja.

Oko 30.000 ljudi prinuđeno je da napusti domove u okolini Sinabunga u proteklih nekoliko godina.

Vulkan, jedan od dva koji  još izbacuju lavu u Indoneziji, bio je miran stoljećima prije nego što je eruptirao u 2010. kada su poginule dvije osobe. U drugoj erupciji u 2014. poginulo je 16 ljudi, dok je sedam smrtno stradalo u erupciji u 2016.

Sambung se nalazi među više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, koja je sklon sezimčkim aktivnostima uslijed svoje lokacije u pacifičkom „Plamenom prstenu“, lancu vulkana  i tektonskih  rasjeda koji okružuju Pacifički bazen, prenosi Associated Press.

(VIjesti.ba / FENA)


Izdvajamo