3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

10.08.2020 / 12:08 Svijet - Krvavi sukobi

Poljska traži vanredni samit Evropske unije zbog situacije u Bjelorusiji

Poljska traži vanredni samit Evropske unije zbog situacije u Bjelorusiji
Foto: Vijesti.ba
Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je čelnike Evropske komisije i Evropskog vijeća da održe vanredni samit Evropske unije posvećen situaciji u Bjelorusiji, saopćila je u ponedjeljak poljska vlada.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko ostvario je uvjerljivu izbornu pobjedu i osigurao je reizbor, saopćila je u ponedjeljak centralna izborna komisija, nakon krvavih sukoba između policije za suzbijanje nemira i demonstranata koji tvrde da su izbori namješteni. Opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanouskaja izjavila je kako odbija da prizna zvanične rezultate.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nasilje i apelovalo je na bjeloruske vlasti da "počnu da poštuju temeljna ljudska prava“.

"Suočeno s aktuelnim dešavanjima u Bjelorusiji, poljsko ministarstvo vanjskih poslova izražava duboku zabrinutost brutalnom pacifikacijom miroljubivih demonstranata. Oštra reakcija, korištenje sile protiv mirnih demonstranta i selektivna hapšenja su neprihvatljivi", navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo