8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

10.08.2020 / 09:35 Kultura - "Zukine karikature"

Na "Mostarskom ljetu" izložba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura

Na "Mostarskom ljetu" izložba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura
Foto: Vijesti.ba

Kulturna manifestacije "Mostarsko ljeto" ove će godine građanima Mostara pokloniti i jednu vrlo zanimljivu izložbu radova čuvenog Zuke Džumhura, pod nazivom "Zukine karikature", koja će biti otvorena u Centru za kulturu u utorak, 11. kolovoza u 20 sati.

U okviru izložbe bit će prikazano  i 30 neobjavljenih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura.

Osim toga, uz 30 već objavljenih, pojedinačnih karikatura, bit će izloženo i dodatnih 500 također objavljenih karikatura, koje se nalaze svrstane u pet albuma, priopćili su organizatori manifestacije.

Sama izložba je nastala zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju u sklopu kojeg se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio preko 500 kopiranih i 30. neobjavljenih karikatura.

Pisac, karikaturista, poznato televizijsko lice i boem Zulfikar Zuko Džumhur rođen je 24. rujna 1920. u Konjicu. Bio je to čovjek živog duha i bogate mašte, koji se nije libio koristiti rafiniranim humorom i jetkom ironijom da ismije oholost i glupost vlasti.

Zukina prva ljubav i trajna životna strast bilo je slikarstvo, naročito kariktaura, a oblikovanje šaljivih likovnih minijatura s vremenom je doveo do savršenstva. Njegove ilustracije bile su jednostavne i ekspresivne, a njihova aluditivnost uvijek je bila kristalno jasna i nedvosmislena, navodi se u priopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo