3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

09.08.2020 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Peović: Milanoviću kao i Tuđmanu pomirba znači opravdavanje zločina

Peović: Milanoviću kao i Tuđmanu pomirba znači opravdavanje zločina
Foto: Vijesti.ba

Zastupnica u Saboru Hrvatske Katarina Peović  kazala je za Vijesti.ba kako su građani BiH nerealno očekivali promjenu politike Hrvatske prema BiH dolaskom Milanovića na čelo Hrvatske.

Radnička fronta i Katarina Peović su prvi osudili odluku hrvatskog predsjednika da povodom 25. godišnjice Oluje odlikuje jedinice HVO-a i optuženog generala Zlatana Miju Jelića.

“Radnička fronta je oštro osudila takve odluke posebno odluku kojom je predsjednik Zoran Milanović uručio odlikovanje Zlatanu Miji Jeliću koji je potpisao najmanje 235 zapovijedi kojima se slalo bošnjačke zatočenike iz logora Heliodrom na radove u Mostar. „Slanje zatočenika na rad” je značilo da se oni možda neće vratiti živi. Jelić je 6 mjeseci, znajući što to znači, potpisivao takve zapovijedi”, kaže Peović.

Ona kaže da Milanović sigurno zna ko je bio i šta je u Hercegovini radio Jelić.

“Svakako Milanović zna šta je radio Jelić, a ovim se potezom dodvorava hrvatskoj desnici. Milanović poziva na neku pomirbu ali kao i Tuđman – ta pomirba znači opravdavanje zločina”, smatra ona.

Na pitanje da li bi Milanović kao socijldemokrata i antifašista, kako se u javnosti predstavlja, trebao iskoristiti ulogu predsjednika da na neki način izvrši pritisak na pravosuđe Hrvatske da procesuira Jelića ili da ga izruči BiH umjesto što mu daje odlikovanje, ona odgovara kako mu ne bi davao odlikovanje da smatra da Jelića treba procesuirati.

“No ništa nije isključeno, pitanje je samo koliko će Milanović i od koga biti pritisnut na iduće poteze”, istakla je Peović.

Građani BiH očekivali su da će dolaskom Milanovića na čelo Hrvatske doći do promjene Hrvatske politike prema BiH, te da će se prestati s miješanjem u unutrašnje stvari BiH, ali Milanović nastavlja desničarsku politiku HDZ-a.

“Ne znam zašto su neki to očekivali – takva očekivanja nisu bila utemeljena na politikama koje je Milanović vodio kao premijer, pa je teško bilo očekivati da se promijenio i da će drugačije postupati u ulozi predsjednika”, kaže ona.

U drugom krugu predsjedničkih izbora Radnička fronta je odbila dati podršku Milanoviću zbog čega smo bili kritizirani – sada ti isti koji su nas kritizirali povlače svoje podrške ili šute, zaključila je Katarina Peović.



H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo