20°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

09.08.2020 / 12:32 Svijet - Stravične posljedice

Ekspolozija u Bejrutu napravila krater dubine 43 metra

Ekspolozija u Bejrutu napravila krater dubine 43 metra
Foto: Vijesti.ba
Snažna eksplozija amonijaka koja je pogodila luku Bejrut i u kojoj je poginulo 158 ljudi ostavila je iza sebe krater dubine 43 metra, rekli su zvaničnici.

Eksploziju, koja se dogodila 4. augusta, a osjetila se i na Kipru, registrovali su senzori Američkog zavoda za geološka istraživanja /USGS/ kao zemljotres magnitude 3,3 stepena po Rihteru.

"Eksplozija u luci napravila je krater dubine 43 metra", rekao je libanski zvaničnik bezbjednosti agenciji APF, pozivajući se na izjave francuskih eksperata na licu mjesta.

Francuski spasilački i policijski timovi samo su dio velikog međunarodnog kontingenta eksperata koji su došli u Liban da pomognu lokalnim vlastima nakon eksplozije.

Na mjestu eksplozije su timovi iz Katara, Rusije i Njemačke.

Eksploziju je izazvao požar u magacinu u luci u kojoj je godinama bila uskladištena velika isporuka amonijaka koji se koristi kao đubrivo ili kao eksploziv, podsjeća AFP.

U ovoj eksploziji ranjeno je najmanje 6.000 ljudi, dok je više od 300.000 ostalo bez krova nad glavom.

Demonstranti su i danas pozvali na nove proteste u centru Bejruta nakon što je juče u sukobima sa policijom povrijeđeno više od 700 ljudi. Demonstranti su upali u više ministarstava prije nego što se umiješala vojska koja ih je istjerala.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo