12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

08.08.2020 / 14:47 Svijet - "Zle namjere otkrivene"

Kina osudila 'barbarske' američke sankcije zvaničnicima Hong Konga

Kina osudila 'barbarske' američke sankcije zvaničnicima Hong Konga
Ilustracija
Kina je danas oštro kritikovala Sjedinjene Države zbog uvođenja "barbarskih sankcija“ u reakciji na kineske akcije u Hong Kongu, u jeku dramatično pogoršanih odnosa između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

U najoštrijoj akciji prema Hong Kongu, Kina je uvela novi sigurnosni zakon za tu teritoriju. Washingtion je u petak sankcionirao grupu kineskih i honkonških zvaničnika – uključujući čelnicu tog grada Carrie Lam.

Taj potez je uslijedio nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prinudila kineske internetske divove TikTok i WeChat da prekinu sve operacije u SAD-u, u kombinaciji diplomatskih i trgovinskih kaznenih mjera protiv Kine koje će samo jačati uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Kina je kritikovala sankcije kao „barbarske i sirove“.

- Zle namjere američkih političara da podrže ljude koji su protiv Kine i da se mješaju u unutrašnja pitanja Hong Konga sada su očigledno otkrivene - navodi se u saopćenju iz kineskog ureda za vezu u Hong Kongu.

Američko ministarstvo trezora objavilo je da je zamrznulo sva sredstva u Sjedinjenim Državama izvršnoj čelnici Hong Konga Carrie Lam i desetero ostalih visokih zvaničnika, među kojima je Luo Huining – čelnik kineskog ureda za vezu u Hong Kongu.

Američko ministarstvo  optužilo je sankcionirane pojedince da su „direktno odgovorni za provedbu kineske politike suzbijanja sloboda i demokratskog procesa“.

Objavom u petak predviđaju se krivične mjere za sve američke finansijske transakcije sa sankcioniranim zvaničnicima.

Luo je u kratkom saopćenju reagovao na stavljanje na crnu listu.

- Uradio sam ono što sam trebao za svoju zemlju i Hong Kong. Ja nemam ni centa u stranoj valuti – kazao je on, prenosi AFP

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo