8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.08.2020 / 12:15 Politika - Predsjednik SDP

Nikšić: Kakvi navijači, napad u Mostaru ima politički pečat

Nikšić: Kakvi navijači, napad u Mostaru ima politički pečat
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se povodom jutrošnjeg napada “huligana” na građane Mostara.

“Ma kakvi navijači. Tačno je, fudbal je više od igre u puno zemalja svijeta. Sukobljavaju se navijači, ali nigdje to nije sukob civilizacija. Igrao se derbi i prošle godine, čak i uz prisustvo navijača. Ima to svoju posebnu težinu u Mostaru zbog ratnog sukoba i agresije.

Bude raznih uvredljivih skandiranja, ali ovo danas nema veze sa sportom, nema veze sa fudbalom. I tačno je da je i ovo danas više od igre, ali neke druge igre. Ovo je dio folklora uoči izbora u Mostaru. Pokušaj izazivanja nemira kod normalnih građana, strah i podjela na naše i njihove.

Poziv svima da se svrstaju u svoje nacionalne torove, kako bi svako opet glasao za “svoje kriminalce”. Dešavanje “huligana” je najbolji pokazatelj da vladajuće strukture u Mostaru ne prezaju ni od nasilja kako bi očuvali pozicije moći.

Nesumnjivo je da današnji vandalizam  nosi prepoznatljiv politički potpis. Drugim riječima, kad nema izbora, nema ni ovakvih ispada, osim kada antifašisti obilaze partizansko groblje. Čim se u Mostaru održavaju izbori, eto nam i tzv. huligana koji su, po mom dubokom uvjerenju, zapravo instruirana politička vojska istih onih koji Mostar razaraju već skoro tri desetljeća. Ovo je njihov rukopis i njihov predizborni program.

Nažalost, zločin protiv Mostara očito traje u kontinuitetu. Mostar to ne zaslužuje. Mostar je biser naše države, čiji građani zavređuju stabilnu ekonomiju, iskorištavanje nebrojenih potencijala za privređivanje, od turističkih, poljoprivrednih, elektroenergetskih i industrijskih.

Umjesto da je jedna od najrazvijenijih sredina jugoistočne Evrope, Mostar je na stranicama medija i danas obilježen kao grad slučaj. Jasno, slučaj od njega prave upravo političke snage koje ga decenijama razaraju, pljačkaju, uništavaju njegov potencijal, sve za ličnu dobit.

Zapravo, sirova huliganština i jeste najbolja slika onih koji decenijama vladaju Mostarom. E ako nas opet prevare, ako opet zavedu građane Mostara onda je do nas ljudi. Potpuno sam uvjeren da je mostarkama i mostarcima, u Mostaru, ali i širom svijeta sve jasno i da neće dopustiti da se agonija Mostara nastavi. Jedini način da se to zaustavi jesu izbori", napisao je Nermin Nikšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo