17°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

08.08.2020 / 08:38 Zanimljivosti - Obaranje rekord

Izgrađena najduža biciklistička staza na svijetu

Izgrađena najduža biciklistička staza na svijetu
Foto: Vijesti.ba

Turska je dobila najdužu na svijetu, uz to i jedinstvenu biciklističku stazu, koja ide uz obalu Mediterana, privlači domaće i strane turiste i služiće za brojne sportske događaje.

Biciklistička staza dugačka 26 kilometara prati obalu, povezujući dva okruga najjužnije turske provincije i poslužiće i za jačanje turizma u regionu, prenose turski mediji.


"Na putu Samandag-Arsuz izgradili smo najdužu biciklističku stazu na svijetu", rekao je Rahmi Dogan, guverner provincije Hatai.

Privukla je pažnju velikog dijela svijeta, rekao je Dogan i najavio da se sada radi na punktovima za rentiranje bicikala kako bi ljudi uživali u vožnji između planina i mora.

Biciklistička staza je dio projekta kojim Turska želi da promoviše zdraviji način života i smanji emisije štetnih gasova iz motornih vozila.

Plan je da do 2023. godine, ima više od 4.000 kilometara biciklističkih staza koje će kao i ova biti integrisane u evropski EuroVelo, mrežu od 15 biciklističkih ruta na dugim relacijama koje povezuju kontinent.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo