4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

07.08.2020 / 17:26 Ekonomija - Zaštita od poplava

Rast i saradnja u fokusu podrške Svjetske banke koridorima Save i Drine

Rast i saradnja u fokusu podrške Svjetske banke koridorima Save i Drine

Novi Program integriranog razvoja koridora Save i Drine (SDIP), koji podržava Svjetska banka, ojačat će prekograničnu saradnju u oblasti voda i unaprijediti plovnost i zaštitu od poplava na koridorima Save i Drine.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke je danas odobrio Prvu fazu programa, u iznosu od 123,2 miliona eura  (ekvivalent 134 miliona US$) za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Republiku Srbiju.

Ovaj program, koji obuhvata tri zemlje iz sliva rijeka Save i Drine - BiH, Srbiju i Crnu Goru, primjenom integriranog pristupa će finansirati aktivnosti zaštite od poplava, upravljanja okolišem i modernizacije luka u cilju unaprjeđenja povezanosti duž koridora Save i Drine. Projekt će takođe pomoći na jačanju prekogranične saradnje u oblasti voda i povećanju regionalnog ekonomskog rasta u zemljama gdje je Covid-19 doveo do povećanja osjetljivosti.

- Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišten potencijal za pokretanje ekonomskog rasta, regionalne povezanosti, otpornosti na rizike od klimatskih promjena, socijalnu koheziju i otvaranje radnih mjesta. Ova prekogranična saradnja ima potencijal da osigura korist za lokalne zajednice i poslovne subjekte duž riječnih koridora, a imaće i dalekosežne ekonomske uticaje na zemlje u slivu - kaže Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Program ima za cilj ubrzanje regionalne ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu i jačanje institucija i procedura putem kojih zemlje u slivu rijeka Save i Drine ostvaraju saradnju.

Projektne mjere na ublažavanju rizika od poplava će povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara, i pružiti zaštitu od stogodišnjih voda za oko 400.000 stanovnika. Projekt će takođe unaprijediti povezanost i plovnost vodnog puta rijeke Save za oko 200 km i pojačaće prekograničnu saradnju u oblasti voda kroz razmjenu znanja između sektora i zemalja u slivu.

Program će se odvijati u dvije uzastopne faze, koje će se dijelom preklapati i ukupno će osigurati približno 332 miliona US$ tokom narednih deset godina za podršku dugoročnom i klimatski pametnom ekonomskom rastu i regionalnoj saradnji.

U prvu fazu, koja je danas odobrena, uključene su Srbija (78,2 miliona eura), Bosna i Hercegovina (30 miliona eura) i Crna Gora (15 miliona eura za sliv Lima i Grnčara). U prvu fazu će takođe biti uključena Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, izgradnji kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo