19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

06.08.2020 / 18:05 Svijet - Mreža krijumčara

SAD uvele sankcije trojici pojedinaca i kompaniji povezanim sa švercom u Libiji

SAD uvele sankcije trojici pojedinaca i kompaniji povezanim sa švercom u Libiji
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Sjedinjene Države u četvrtak su uvele sankcije trojici pojedinaca i kompaniji sa sjedištem na Malti, optužujući ih da djeluju kao mreža krijumčara i da doprinose povećanoj nestabilnosti u Libiji.

Američko ministarstvo trezora navodi u četvrtak da je stavilo na crnu listu Faysala al-Wadija, optužujući tog libijskog državljana za šverc droga i libijske nafte na Maltu.

Na crnu listu također su uvršteni njegovi saradnici Musbah Mohamad M Wadi i Nourddin Milood M Musbah, kompanija sa sjedištem na Malti, Alwefaq Ltd, i brod Maraya, za koji ministarstvo trezora navodi da ga je Wadi koristio u krijumčarskim operacijama.

Ministarstvo trezora saopćilo je da je borba za kontrolom nad krijumčarskim operacijama, naftnim postrojenjima i saobraćajnim rutama ključni pokretač sukoba u Libiji i lišava libijski narod njegovih ekonomskih resursa”.

Libija je potonula u haos nakon akcije pod vodstvom NATO-a svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija u 2011. Od 2014. zemlja je podijeljena, s međunarodno priznatom vladom koja kontrolira prijestonicu Tripoli i sjeverozapad zemlje, dok vojni zapovjednik Khalifa Haftar sa sjedištem u Benghaziju vlada istokom zemlje, prenosi Reuters.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo