20°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

06.08.2020 / 15:11 BiH - Općina Centar

Građani odlučuju gdje će instalacija „Zvjezdani put“ biti smještena, izmještanje je privremeno

Građani odlučuju gdje će instalacija „Zvjezdani put“ biti smještena, izmještanje je privremeno
Arhiv / Vijesti.ba
S obzirom na velik interes javnosti zbog izmještanja umjetničke instalacije „Zvjezdani put“ iz parka prof.dr. Nijaz Duraković, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:

Prema usvojenim izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar „Marijin dvor“, na lokalitetu parka prof.dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane, planirana je izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona i sjedišta Mjesne zajednice, dok je 90 posto površine predviđeno za uređenje najvećeg parka u centru Sarajeva.

S obzirom da se pristupilo privođenju zemljišta krajnjoj namjeni, u skladu sa važećim Regulacionim planom, navedena umjetnička instalacija je predviđena za izmještanje.

O navedenim aktivnostima koje se provode ovih dana Savjet Mjesne zajednice „Marijin dvor“ upoznat je na sjednici savjeta održanoj 25. septembra 2019. godine gdje su članovi istakli da će uzeti aktivno učešće u aktivnostima, kao i da se Savjet opredijelio za podršku izmjenama i dopunama regulacionog plana.

Nakon ovoga, od vlasnika instalacije, Grada Sarajeva, 31. oktobra 2019. godine, Općina Centar je dobila saglasnost za izmještanje umjetničke instalacije.

Ovim putem želimo još jednom da iskažemo snažno opredjeljenje Općine Centar za urbanizacijom i izgradnjom rekreativnih zona u užoj gradskoj jezgri. Napominjemo da je na navedenom prostoru planirana zelena oaza sa parkovskim mobilijarom na skoro deset dunuma zemljišta, te da izmještanje instalacije predstavlja privremeno rješenje kako bi se zemljište privelo krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom.

Općinska administracija poziva građane da iznesu svoje prijedloge o lokalitetu na kojem bi željeli da se izmjesti instalacija, a istovremeno i da li nakon uređenja Hastahane žele da se ona vrati i uklopi u novi ambijent ovog prostora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo