9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

06.08.2020 / 11:52 Svijet - Nakon eksplozije

EU će pomoći Libanu kroz preferencijalnu trgovinu i carinske olakšice

EU će pomoći Libanu kroz preferencijalnu trgovinu i carinske olakšice
Foto: FENA

Evropska komisija spremna je pomoći Libanu kroz preferencijalnu trgovinu i  carinske olakšice, izjavila je u četvrtak čelnica izvršne vlasti EU nakon telefonskog razgovora  s libanskim premijerom Hassanom Diabom.

Ponuda predsjednice Komisije Ursule von der Leyen uslijedila je nakon eksplozije u utorak u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno više od pet hiljada, kada je luka u Bejrutu  razorena, a dijelovi grada potpuno uništeni, podsjeća Reuters.

- Komisija je bila spremna istražiti kako poboljšati naše trgovinske odnose u ovom izazovnom vremenu, posebno u obliku dalje preferencijalne trgovine i olakšavanja carina - rekla je von der Leyen.

Također je ponudila pomoć EU-a u ocjeni obnove Bejruta i oporavka Libana, kao i podršku u razgovorima s međunarodnim finansijskim institucijama za dodatne mjere ekonomske pomoći.

EU je poslala više od 100 vatrogasaca, vojno plovilo za medicinsku evakuaciju i aktivirala  svoj sistem satelitskog mapiranja Copernicus kako bi pomogli u procjeni štete.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo