13°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

06.08.2020 / 11:25 Politika - Saopćenje za javnost

SBB više neće bezrezervno slijediti kadrovsku politiku DF-a

SBB više neće bezrezervno slijediti kadrovsku politiku DF-a
Foto: Vijesti.ba

Povodom saopćenja DF-a, u kojem se kritizira SBB, jer ne želi da podrži jednog anonimusa za novog ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, SBB podsjeća kolege iz DF-a da više neće bezrezervno podržavati njihove kandidate.

Razlog je veoma jednostavan: prethodni ministar je u svojoj biografiji imao upisan direktorski mandat na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, imao je zvanje univerzitetskog profesora i važio je kao referentni stručnjak, pa je, ipak, veoma neslavno završio svoj mandat.

Pod DF-om, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije uspjelo da izgradi efikasan „put pacijenta“, Domovi zdravlja nisu funkcionirali, a nepotrebni  rivalitet između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i drugih medicinskih ustanova potpuno je kulminirao. Također, za cijelo vrijeme trajanja pandemije, ministar iz DF-a nije uspio da obezbijedi dodatne bolničke kapacitete za oboljelje od korone, nije uspio da izgradi izolatorij u krugu Opće bolnice, ali je njegovo Ministarstvo uspjelo da baci više stotina hiljada KM na nepotrebnu adaptaciju Arhitektonskog fakulteta, čije je otvorenje spektakularno posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Sada DF odgovornost za takvo stanje želi da prebaci na SBB, jer se SBB protivi izboru dr. Nijaza Štitkovca, za kojeg DF tvrdi da je u stanju da spasi zdravstvo Kantona Sarajevo.

Poučeni lošim iskustvom i činjenicom da se nudi znatno nereferentniji kandidat, SBB neće trčati da podrži izbor neadekvatnih ličnosti na najzahtjevnije funkcije u društvu.

Legitimno je pravo svake stranke da u koaliciconim odnosima zadrži ovu vrstu rezerve, koja je u najboljem interesu građana i javnog zdravlja, saopćio je SBB.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo