7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

06.08.2020 / 09:57 Svijet - Oglašavanje zvona

Obilježavanje 75. godišnjice napada na Hirošimu

Obilježavanje 75. godišnjice napada na Hirošimu
Foto: Vijesti.ba

U Hirošimi su se oglasila zvona kako bi obilježila 75. godišnjicu od bacanja prve atomske bombe u historiji.

Američki bombarder bacio je 6. augusta 1945. atomsku bombu iznad ovog japanskog grada, pri čemu je poginulo oko 140.000 ljudi.

Tri dana kasnije na Nagasaki je bačena druga atomska bomba. Dvije sedmice nakon tih užasavajućih događaja, Japan je potpisao kapitulaciju, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Memorijalni događaji ove godine moraju biti prilagođeni zbog pandemije, podsjeća BBC.

U četvrtak ujutro, japanski premijer Šinzo Abe i gradonačelnik Hirošime pridružili su se preživjelima i potomcima žrtava napada u gradskom Parku mira.

Park je obično krcat svake godine na godišnjicu bacanja bombi, ali posjećenost je ove godine znatno smanjena. Stolice su raspoređene kako bi se osigurala fizička distanca, a učesnici moraju nositi maske.

Minuta šutnje upriličena  je u 08.15 ujutro, tačno u vrijeme kada je bomba pala na grad.

- Atomska bomba je 6. augusta 1945. godine uništila naš grad. Tada se govorilo da ovdje ništa neće rasti 75 godina, AAli ipak, Hirošima se oporavila i postala simbol mira - rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui.

U video poruci, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve nacije da obnove napore za ukidanje takvog oružja.

Japansko ratno iskustvo dovelo je do snažnog pacifističkog pokreta u zemlji. Na godišnjicu bacanja bombi na Hirošimu, vlada svake godine ponovi svoju posvećenost svijetu bez nuklearnog oružja.

Nakon rata, Hirošima se prikazala kao grad mira i nastavlja promovisati nuklearno razoružavanje širom svijeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo