13°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

05.08.2020 / 21:01 Svijet - Zbog koronavirusa

Biden odustao od putovanja u Milwaukee da prihvati predsjedničku nominaciju

Biden odustao od putovanja u Milwaukee da prihvati predsjedničku nominaciju
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Joe Biden neće otputovati u Milwaukee da prihvati predsjedničku nominaciju Demokratske stranke zbog briga oko koronavirusa, saopćili su stranački zvaničnici u srijedu, nagovještavajući potez da stranačka konvencija u suštini bude potpuno virtualna.

To je posljednji primjer sveprisutnih posljedica pandemije po predsjedničke izbore u 2020. i posljednji je udarac tradicionalnim stranačkim konvencijama na kojima se uručuju nominacije koje kroz historiju obilježavaju početak jesenje predizborne kampanje.

- Od samih početaka ove pandemije stavili smo zdravlje i sigurnost američkog naroda na prvo mjesto. Slijedili smo nauku, slušali smo doktore i eksperte s polja javnog zdravstva, i mi nastavljamo da prilagođavamo naše planove u cilju zaštite ljudskih života - izjavio je čelnik Nacionalnog komiteta Demokratske stranke (DNC), Tom Perez.         

- To je ona vrsta čvrstog i odgovornog čelništva koje Amerika zaslužuje. I to je vrsta čelništva koju će Joe Biden unijeti u Bijelu kuću - kazao je Perez.

Ni Bidenov predizborni štab ni zvaničnici DNC-a nisu pružili detalje o tome kako bi Biden mogao prihvatiti nominaciju, koja bi čak i u slučaju pandemije mogla biti događaj s golemim publicitetom koji bi pratili deseci miliona glasača putem televizije i online.

Zvaničnik DNC kazao je kako se sada očekuje da svi govornici i prezenteri s konvencije koja će trajati od 17 do 24. augusta govoriti s udaljenih lokacija, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo