3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.08.2020 / 20:00 Regija - Poruke

Građanska Hrvatska: Oprostite, sramna odluka ekstremiste Milanovića

Građanska Hrvatska: Oprostite, sramna odluka ekstremiste Milanovića
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je povodom 25. godišnjice akcije Oluja četiri brigade i vojnu policiju HVO-a za zasluge u odbrani Hrvatske.

Njegova odluka da odlikuje jedinice koje su učestvovale u provođenju Udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, te optuženog generala Zlatana Miju Jelića koji je od pravosuđa BiH pobjegao u Hrvatsku, izazvala je žestoke reakcije.

Brojni ugledni građani Hrvatske digli su glas protiv ovakve odluke Milanovića, te iskazali svoju podršku prema BiH.

“Predsjednik Milanović je odlikovao optuženika za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru i bjegunca od bh. pravosudnih organa. To je za mene posrnuće u ponor moralne katastrofe. Kraj priče”, kazao je teolog Drago Pilsel.

On je u ime građana Hrvatske uputio izvinjenje Bošnjacima.

“Sramim se ovoga večeras u Kninu i kao hrvatski se građanin ispričavam Bošnjacima - žrtvama terora HVO-a i policije HR HB”, poručio je Drago Pilsel.

Snažnu prijateljsku podršku BiH uputio je bivši direktor Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažic, a njegovu poruku je prenio i filozof, sociolog i književnik Srdan Dvornik.

“Nacionalistički najekstremniji političar koji u RH trenutno obnaša visoku javnu funkciju je predsjednik Zoran Milanović. Naime, najekstremnija nacionalistička politička inicijativa RH od 1991. naovamo svakako je agresivni rat kojeg je predsjednik Franjo Tuđman vodio protiv BiH, a koji je i sudski potvrđen kao udruženi zločinački pothvat”, kazao je Mažic.

On je dodao kako je Milanović još kao premijer dokinuo diobu vlasti (izvršne i sudske) u jednom specifičnom pitanju kada je njegova Vlada usvojila nedopustiv “zaključak” kojim se BiH prijeti da praktički ne smije procesuirati ratne zločince ukoliko su Hrvati, odnosno ukoliko su se borili za zločinačke ciljeve Tuđmanove RH u BiH (a što Tužilaštvo BiH čini sukladno nalazima MKSJ-a).

“To je učinio kako bi zaštitio jednu grupu ratnih zločinaca i osporio grupu žrtava (uglavnom Bošnjaka). Sada dio te iste grupe ratnih zločinaca odlikuje. On ne vodi “normalnu” niti “pristojnu” politiku. On je pasionirani i iskreni sluga Tuđmanove ekstremne, nasilne i zločinačke politike protiv BiH. Predsjednik Milanović je, stoga, trenutno najveća politička prijetnja normalnoj, mirnoj i pomirljivoj Republici Hrvatskoj”, poručio je on.

Predavačica na Utrecht univerzitetu u Holandiji Iva Vukušić bila je vrlo kratka u osudi Milanovićeve politike.

“Je. I mene je sram što predsjednik moje zemlje priča jebene gluposti”, istakla je Iva Vukušić.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo