14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

05.08.2020 / 17:54 BiH - Saopćenje za javnost

Granična policija BiH: Tvrdnje o nepropisnom postupanju policije netočne

Granična policija BiH: Tvrdnje o nepropisnom postupanju policije netočne
Foto: Vijesti.ba

Granična policija BiH priopćila je u srijedu kako je okončan postupak provjere navoda o nepropisnom postupanju policijskih službenika GPBiH na MGP Zračna luka Banja Luka prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, te da su takvi navodi netočni.

"S obzirom na veliki medijski interes, razne spekulacije i dezinformacije pojedinih medija, u vezi s postupkom preliminarnog ispitivanja navoda o navodnom nepropisnom postupanju policijskih službenika GPBiH na MGP Zračna luka Banja Luka prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, koji su 9. travnja 2020. godine ušli u Bosnu i Hercegovinu na navedenom graničnom prijelazu, obavještavamo vas da je postupak proveden od Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH", ističu iz GPBiH.

Predmetni postupak je, kako navode, okončan 27. srpnja 2020. godine, sačinjavanjem izvješća u kojem su na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza, navedeni zaključci i mišljenje, prema kojima su policijski službenici Granične policije BiH postupili prema prethodnoj najavi i suglasnosti prelaska državne granice nadležnog Ministarstva vanjskih poslova BiH te su u skladu s važećim propisima izvršili granične provjere nad stranim državljanima, čiji je prelazak državne granice prethodno najavljen, iz čega proizlazi da su tvrdnje o nepropisnom ponašanju policijskih službenika netočne i da radnje policijskih službenika ne predstavljaju nedopušteno ili nedolično ponašanje i da nema osnova sumnje da su počinili bilo koju povredu službene dužnosti propisane važećim propisima.

"O navedenom postupku, dužni smo obavijestiti javnost s obzirom na to da su se u pojedinim medijima plasirale potpuno netočne informacije, kao što su ih plasirali i pojedinci sa zlonamjernim tvrdnjama, s ciljem narušavanja ugleda Granične policije BiH i sustavnog osporavanja propisnog obavljanja poslova policijskih službenika GPBiH", poručili su iz GPBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo