7°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

05.08.2020 / 13:50 BiH - U blizini sela Podvidača

Hrastova Glavica: Obilježena 28. godišnjica od ubistva 124 logoraša

Hrastova Glavica: Obilježena 28. godišnjica od ubistva 124 logoraša
Foto: Ferta / Vijesti.ba
Na lokalitetu jame Hrastova glavica, u blizini sela Podvidača, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 28. godišnjica zločina u kojem su ubijena 124 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Na današnji dan 1992.godine prijedorski policajci su u logoru Omarska prozvali grupu od 125 logoraša prethodno dovedenih iz logora Keraterm. Odatle su ih rano ujutro, prije nego će britanski novinari posjetiti logor odvezli u dva autobusa. U logoru Omarska su im priključili još nekoliko zatočenika, među njima i čuvenog doktora Esada Sadikovića.

Dovezli su ih na ovo strašno mjesto, parkirali autobuse nedaleko odavde i po trojicu vezane žicom dovodili nad ovu jamu. Pogubljenje je trajalo dugo. Pucali bi im u glavu i tijela bacali kroz uzak otvor. Zatočenici su nemoćno brojali pucnjeve i jauke i čekali na svoj red.

Trojica egzekutora su sjedili na stolicama i hladnokrvno obatvljali svoj krvavi posao. Ibrahim Ferhatović im se uspio oteti i ranjen doći do kurevskih šuma. Ispričao je kako su im prije ubijanja podijelili po jednu cigaretu. Preživjelog Ferhatovića su nedugo potomubili u akcijama čišćenja, ali je tragom njegove priče 1998.godine pronađena ova jama, prenosi mojprijedor.com.

Iz utrobe zemlje, sa dubine od preko 20 metara izvađeni su skeletirani ostaci 126 žrtava. Među kostima su pronađene i kašike od ručnih bombi kao dokaz da su neke od žrtava preživjele pad u jamu. Na njihove vapaje odgovorili su bombama. Pronađeni su i ostaci dvojice Bošnjaka iz Sanskog Mosta nestalih u Drugom svjetskom ratu. Do sada je ukupno identifikovano 124 žrtave ove jame.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo