14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

04.08.2020 / 22:46 Svijet - Eksplozije u Bejrutu

Libanski premijer: Odgovorni će platiti zbog onog što se desilo

Libanski premijer Hassan Diab rekao je da eksplozije u Bejrutu neće proći bez odgovornosti i da će odgovorni platiti zbog onog što se desilo.

Diab je kazao da će istraga o katastrofalnim eksplozijama uključivati i otkrića o ovom opasnom skladištu koje postoji od 2014., dodavši da je sada prioritet briga od povrijeđenima, među kojima su i njegova supruga i kćerka.

On je pozvao prijateljske države da pomognu.

Gradonačelnik libanske prijestolnice Marwan Abboud se rasplakao dok je objašnjavao novinarima kako izgleda mjesto razaranja nakon stravičnih eksplozija.

"Bejrut me podsjeća na ono što se desilo u Japanu, Hirošimi i Nagasakiju. Još nisam vidio destrukciju ovog nivoa", kazao je Abboud.Državno rukovodstvo sazvalo je hitan sastanak Vijeća za odbranu, a sutra će biti proglašen dan žalosti zbog ove tragedije.

Uzrok eksplozija nije bio odmah poznat, ali visoki libanski dužnosnik, šef opće sigurnosti Abas Ibrahim, rekao je da su u gradskoj luci bili smješteni zaplijenjeni eksplozivni materijali.

- Čini se da postoji skladište s materijalom koji je oduzet prije mnogo godina i da je riječ o visoko eksplozivnom materijalu - rekao je Ibrahim uputio je "hitni poziv svim zemljama koje vole Liban da stanu uz njega i pomognu mu da zacijeli duboke rane".

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja, u Bejrutu je poginulo najmanje 50 osobe, a više od 2.700 je povrijeđenih.

Eksplozije su se čule čak do Nikozije, na mediteranskom otoku Kipru, udaljenom 240 kilometara od Bejruta.

Uzrok eksplozija nije bio odmah poznat, ali visoki libanski dužnosnik, šef opće sigurnosti Abas Ibrahim, rekao je da su u gradskoj luci bili smješteni zaplijenjeni eksplozivni materijali.

- Čini se da postoji skladište s materijalom koji je oduzet prije mnogo godina i da je riječ o visoko eksplozivnom materijalu - rekao je Ibrahim.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo