9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

03.08.2020 / 17:58 BiH - Poziv predsjedniku RH

IGK: Milanoviću oduzmite odličja zločincima

IGK: Milanoviću oduzmite odličja zločincima
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem traži da Milanović oduzme odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.

Iz IGK-a podsjećaju Milanovića na pravosnažne presude internacionalnih i nacionalnih sudova kojima je dokazana agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Presuda suda Ujedinjenih nacija, ističu, predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne i konačnu potvrdu karaktera rata u Bosni i Hercegovini - agresija.

Tom presudom svjetskog suda potvrđeno je da je država Bosna i Hercegovina bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavne tvorevine predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka.

Sud Ujedinjenih nacija je sudski verificirao da su Bošnjaci bili žrtva agresije Republike Hrvatske.

- Predsjedniče Milanoviću, vaše odlikovanje pobjeglih ratnih zločinaca je anticivilizacijski čin koji prije svega nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu Republike Hrvatske - stoji u pismu IGK-a.

Dodaju da odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i poniženje istine i pravde, međunarodnih sudova i države Bosne i Hercegovine.

Taj necivilizacijski čin, ističe IGK, protivan je evropskim vrijednostima i negativno utiče na odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

IGK poziva bosanske Hrvate i Hrvate u Hrvatskoj da izraze žaljenje i distanciraju se od vašeg anticivilizacijskog čina i tako se distanciraju od zločinačke paradržavne tvorevine 'herceg bosne' i ideje Velike Hrvatske i na taj način daju doprinos izgradnje bolje zajedničke budućnosti slobodne, demokratske, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine i njene dobrosusjedske saradnje s Hrvatskom.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo