4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

03.08.2020 / 15:37 BiH - Komentar za Vijesti.ba

Markovina: Milanović je neka vrsta građanskog nacionalizma

Markovina: Milanović je neka vrsta građanskog nacionalizma
Foto: Vijesti.ba

Odluka predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da odlikuje brigade HVO-a za zasluge u odbrani Hrvatske izazvala je žestoke reakcije javnosti.

Posebno je sporna odluka o odlikovanju optuženog za razne zločine generala Zlatana Mije Jelića koji je od ruke pravde iz BiH pobjegao u Hrvatsku.

Historičar Dragan Markovina u razgovoru za Vijesti.ba kaže kako Hrvatska igra dvostruku ulogu prema HVO-u.

“Suština čitave priče je u tome da službena Hrvatska s jedne strane priznaje HVO kao dio vlastitog sustava u ratu, uplaćuje mirovine tim ljudima i jednako ih mitologizira kao Hrvatsku vojsku. Kad međutim dođe do propitivanja ratnog nasljeđa HVO-a u BiH, ista ta Hrvatska šuti i pravi se da to nema veze s njom”, kaže Markovina.

On kaže kako ovo posebno vrijedi za Milanovića i generalno neku poziciju SDP-a.

“No, onaj loš pomak koji se dogodio u posljednjih desetak godina je u tome što su u stvarnom vremenu kad je Herceg-Bosna bila na vrhuncu, brojni građani Hrvatske, uključivši npr. kardinala Franju Kuharića bili izričito protiv te politike, dok je danas, izuzev kod istinske ljevice takav jasan stav nemoguće čuti”, smatra Markovina.

On dodaje kako je to samo jedan dio problema, dok je drugi u nepoštovanju državnih institucija BiH.

“To je jedan dio problema. Drugi je u potpunom nepoštovanju međudržavne suradnje i institucija Bosne i Hercegovine, koja uz ideološki moment ima korijene u stanovitoj nadmenosti koja je naravno loša i kontraproduktivna”, ističe on.


Na pitanje da li je moguće da Milanović nema pojma ko je bio i šta je radio Jelić u Mostaru ili svjesno radi ovo da se primakne desnim biračima, Markovina odgovara da Milanovica za to uopće nije briga.

“Jednostavno mislim da ga nije briga i da drži liniju onoga za što se iskreno i predstavlja svih godina, a to je neka vrsta građanskog nacionalizma”, zaključio je Dragan Markovina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo