14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

03.08.2020 / 13:11 Svijet - Koronavirus

Francuska uvela pravila o obavezi nošenja maski na otvorenom

Francuska uvela pravila o obavezi nošenja maski na otvorenom
Foto: AP - Vijesti.ba

Turistička mjesta duž francuske atlanske obale, pitoreskne šetnice duž rijeke Loire, seoske prodavnice na Alpima – nalaze se među brojnim mjestima širom Francuske u kojima će se tražiti od sviju da nose maske za lice na otvorenom.

Pravila o nošenju maski na otvorenom uslijedila su nakon vladinog dekreta u prošlom mjesecu koji zahtijeva od građana da nose maske  u svim prodavnicama i drugim zatvorenim javnim mjestima.  Pritisak jača na vladu da također učini obaveznim nošenje maski na otvorenom.

Francuska se suočava s porastom broja zaraza, sa stotinama novih klastera u posljednjim sedmicama, posebno među mladim ljudima koji se okupljaju u kafićima radi zabave i porodicama koje borave na ljetnim odmorima.

Nekoliko regija širom Francuske počelo je tražiti obavezno nošenje maski na otvorenom u posljednjim danima. Počevši od danas, 69 mjesta i gradova u regiji Mayene u zapadnoj Francuskoj uvelo je pravila o obaveznom nošenju maski kao što su učinili dijelovi sjevernog grada Lillea i priobalnog grada Biarritz u francuskom dijelu Baskije.

Francuska je izvijestila o 7.000 novih slučajeva zaraze u prošloj sedmici, nakon što je virus skoro stavila pod kontrolu strogim dvomjesečnim restriktivnim mjerama širom zemlje i potvrdila je 30.265 smrtnih slučajeva  otkako je  pandemija počela, prenosi Associated Press.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo